Híd az építészet és a művészet között

Írta:  Fülep Erzsébet 2016.01.21.

A Velencei-tó és környéke ihlette alkotásait hozta el Tóthné Szabó Magdolna a Rózsa Művelődési Házban január 15-én megnyílt kiállítására.

Egy éve színesíti kerületünk művészeti életét Tóthné Szabó Magdolna építészmérnök, képzőművész.
– A Velencei-tóról és környékéről készült festményeimből, grafikáimból mutatok be egy csokorra valót – mondta a művész. – S hogy miért éppen a Velencei-tó ihlette képeimet hoztam el a pestszentlőrinci kiállításra, annak az a magyarázata, hogy 2000-ben Gárdonyba költöztem, és ez a csodálatosan szép táj inspirált arra, hogy újra elővegyem a rajz- és festőeszközeimet. Úgy belemelegedtem az alkotásba, hogy két év múlva megalakítottuk a Velencei-tavi Művészetbarátok Körét, amelynek azóta az elnöke vagyok. A képzőművészet régi szerelem volt, mert a budapesti Képző- és Iparművészeti Gimnázium festő-grafikus szakán érettségiztem.

tn1
Magdolna azonban más területen folytatta a tanulmányait, ugyanis az Építőipari és Közlekedési Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán diplomázott. Azért a híd mindévig megvolt, mert pályája során kamatoztathatta a rajztudását, a kreatív gondolkodását, az esztétikai normáit – még ha sokkal kötöttebb keretek között is, mint a festészetben.

tn2
– Építészmérnökként a biztos, határozott szerkezeteket, festőként a kifejező színeket, grafikusként a lendületes vonalakat kedvelem – magyarázta. – Sok festmény, grafika született a gárdonyi időszakban, de úgy hozta a sors, hogy egyedül maradtam. – Ezért mi sem volt természetesebb, mint hogy a XVIII. kerületbe költözzek, mert itt laknak a gyerekeim, az unokáim és több rokonom is.
Ez a kiállítás egyben Tóthné Szabó Magdolna bemutatkozása is, aki szeretne aktívan részt venni a kerület kulturális életében.
– Most új hatások érnek, másfajta képeket festek. Ha lehetséges, később szeretném ezeket a munkáimat is bemutatni – tette hozzá.
A kiállítás február 15-ig tekinthető meg.

Hír naptár

« Június 2017 »
H K Sze Cs P Szo V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Csatlakozz közösségünkhöz