Újabb pályázatot nyert az oktatás

Írta:  2013.01.27.
A Napsugár óvoda bővítésére csaknem 200 milliós támogatást ítéltek meg.
Kiemelkedően sikeresek a kerületi oktatási és nevelési intézmények a pályázati támogatások elnyerésében. A Napsugár óvoda bővítésére közel 200 milliós támogatást ítélt meg a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség. Ezzel az összeggel a 2012-ben megszerzett fejlesztési keret több mint 1 milliárd forintra emelkedett. Az óvodafejlesztés terveiről Kucsák László alpolgármesterrel, a kerület országgyűlési képviselőjével beszélgettünk.

A Napsugár óvoda bővítésére 2012 tavaszán pályázott a kerület, s a gondos előkészítésnek köszönhetően az esztendő végére beérett a munka.
– Az óvoda nagyon népszerű, de sajnos a férőhelyek száma tovább nem bővíthető, már a tornaszobát is csoportszobának rendezték be – beszélt a problémáról Kucsák László. – Az önkormányzatnak azonban szűkösek a forrásai, így más megoldást kellett keresni. Mivel több sikeres pályázatunk is volt az elmúlt esztendőben, bíztam abban, hogy erre a feladatra is találhatunk forrást.
Országosan hosszú ideje kevés gyerek születik, az óvodafejlesztési források iránt mégis óriási az érdeklődés.  

– Sajnos a kérésünk tartaléklistára került, így az a veszély fenyegetett, hogy a pályázatunk nem kap támogatást, s emiatt nem tudjuk bővíteni az óvodát.
Összesen 124 kisgyerek jár ebbe az intézménybe. Számukra az óvodapedagógusok meghitt és barátságos környezetet teremtenek, de mind a gyerekek, mind a nevelőik szempontjából elengedhetetlen az intézmény átalakítása. 
– Pedagógusként és egykori iskolaigazgatóként tudom, hogy mennyire más, mennyivel jobb az olyan munkahely, ahol a feltételek adottak, és az idő, az energia egy jelentős részét nem a hiányosságok pótlására fordítják a kollégák.
Éppen ezért folyamatosan tárgyaltam a kormányzat illetékeseivel azért, hogy a pályázatunk sikeres legyen. December 20-án végre megszületett a döntés, és az Új Széchenyi Terv keretében 199 millió forinttal támogatja az állam a Napsugár óvoda bővítését.
Az elmúlt időszakban a kormányzat oktatáspolitikáját kritikák is érik.
– A magam részéről megpróbálok élni minden rendelkezésre álló eszközzel annak érdekében, hogy a kerületben élő gyermekek és szülők, a gyermekeinkért és fiataljainkért tevékenykedő kollégák munkakörülményeit javítsuk. Sok apró lépéssel, de sikerült elérni, hogy a kerület pályázati úton 2012-ben több mint 1000 millió forintot kapott oktatási, közművelődési intézményeinek a bővítésére, fejlesztésére. A most elnyert pályázat megteremti a lehetőségét annak, hogy a Vackor tornaszobáját visszaadhassuk eredeti funkciójának, s 2013 őszére a Napsugár óvoda kibővítve és megújulva várja a gyerekeket és a pedagógusokat.


A terület önkormányzati képviselője, Lévai István Zoltán alpolgármester kiemelte, hogy a jelenlegi önkormányzat nagy súlyt fektet arra, hogy minden kisgyerek részesülhessen az óvodai ellátásban.
– A Belsőmajorban épült lakópark mellett a Kossuth Ferenc-telepre is sok fiatal család költözött, éppen ezért fontos, hogy színvonalas ellátást biztosítsunk nekik. A tervek előkészítésében magam is részt vettem, így külön öröm, hogy alpolgármester társam közbenjárásának köszönhetően nem kell tovább várni a megvalósítással.