Iraki karikaturista és magyar grafikus

Írta:  2011.11.28.
Bessam Faraj iraki karikaturista és Lázár Zsuzsanna grafikusművész, Irak képekben – Hídverők című kiállítása nyílt meg a Fehéren-Feketén Galériában.
Bessam Faraj és Lázár Zsuzsanna tárlatát megtisztelte jelenlétével Kasim Askar Hassan Ali, az Iraki Köztársaság Magyarországra akkreditált rendkívüli és meghatalmazott nagykövete is.
Nádasdi Mihály, a Fehéren-Feketén Galéria tulajdonosa és Botz Domonkos, a Napkelet Kulturális és Hagyományőrző Egyesület elnöke üdvözlő szavai után Mirste Zsuzsa író, újságíró nyitotta meg a tárlatot.
– Bessam Faraj évtizedek óta hazánkban élő iraki karikaturista műfaja a groteszk, amely mindenki számára érthető üzenetet hordozó kifejezési forma – mondta Mirste Zsuzsa. – Kivételes analizáló és lényeglátó képességének köszönhetően jelenik meg képeiben sajátos humora, világlátása, olykor éles kritikája, ami könyörtelenül mutat tükröt a mindenkori rendszernek és ad kapaszkodót, egyfajta útjelzőt az érdeklődőknek.
Lázár Zsuzsanna szakmai pályafutása elején retusőrként dolgozott az Offset és Játékkártya Nyomdában, majd tipográfiát tanult. Nyomdai és szerkesztőségi tapasztalatokat szerzett, s nyolc éven át kulcsfázis-rajzolóként tevékenykedett egy rajzfilmstúdióban.
Saját honlapján így ír önmagáról: „Grafikusi minőségében mániákusan rajzolgató anyuka, aki az irkafirkarajzoktól kezdve az embléma- és címketervezésen át a rajziskoláig széleskörűen foglalkozik ezekkel a tevékenységekkel – mondhatni, életvitelszerűen.”
Az Irak képekben – Hídverők című tárlatot a Napkelet Kulturális és Hagyományőrző Egyesület és a Fehéren-Feketén Galéria közösen szervezte. Bessam Faraj és Lázár Zsuzsanna közös tárlatának az volt a koncepciója – mondta Nádasdi Mihály, hogy a külföldi művész mellett egy magyar alkotó is bemutatkozzon a galériában.