Láthatáron a lőrinci Barcelona?

Írta:  2012.05.24.
Nemcsak a felnőtt kézilabda-bajnokság tart a hajránál, hanem az utánpótlás is, amely a korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is sikeres évadot zár. Azok a fiatalok, akikről a sportrovat szólhat az elkövetkező években. Bár lehet, hogy mire rájuk kerülne a sor, már nem a mi zöld-fekete színeinkben szerzik a dicsőséget. A miértre is kerestük a választ, amikor Hutvágner Istvánt, a klub utánpótlás-szakágának vezetőjét, a juniorok edzőjét kérdeztük.
– Amikor legutóbb beszélgettünk, elégedetten nyilatkozott az utánpótlásról, de nem rejtette véka alá, hogy több pénzre lenne szükség.
– Látja, ezt a passzust kihúzhatja, mert elégedett vagyok az anyagi háttérrel. A PLER utánpótlás-neveléséhez minden feltétel adott.
– Ritkaságszámba megy az ilyen mondat…
– Amióta kiemelten kezelik a látványsportágakat, benne a kézilabdát, nekünk sem lehet okunk panaszra. Különösen annak tükrében, hogy a kerületi önkormányzat is nagyvonalú segítőnk, így csak arra kell figyelnünk, ami a dolgunk, a kézilabdázásra.

Öt esztendő, öt arany

– A lényege: a junior csapattól egészen a legkisebbekig csupán egy évjárat nem „olimpiai pontszerző”, vagyis nem végzett az első hatban.
– Mondhatnám, hogy az FTC-PLER utánpótlásának jeles bizonyítványát tartja a kezében.
– Melyik eredményre a legbüszkébbek?
– Nem tennék különbséget az együttesek között, legalábbis nem akarok, függetlenül attól, hogy melyik csapat szakmai felügyeletét látom el. Mondjuk az ötödik helyezés ugyanolyan értékes, mint az első.
– Az1996-os korosztály az idén ötödik alkalommal nyerte meg az Országos Ifjúsági Kupát. Őket azért elsőnek nevezheti az egyenlők között, ugye?
– Igen, ez a korosztály a legeredményesebb, ráadásul úgy, hogy akik például öt éve voltak aranyérmesek, már nincsenek nálunk.
–Nem mindenki tudja megemészteni, hogy a legjobbjait, a bajnokait elviszik.
– Ha valaki utánpótlás-nevelésre adja a fejét, az számoljon ezzel. Persze érthető, hogy szeretné ott látni a bajnokait, de létezik olyan törvényszerűség, amely ellen nincs mit tenni.
– Közeledünk, mint rendesen, a pénz felé…
– Ez főszerepet játszik napjaink sportjában is.
– Játsszunk el a gondolattal: mi lenne, ha egy csapásra visszajönnének azok a fiatalok, akik innen, a tizennyolcból indultak, s csapatot alkotnának.
– Olyan együttesünk lenne, hogy csuda.
– Van-e remény megtartani a srácokat és egy Veszprém- vagy Szeged-szintű csapatot csinálni?
– Nem is foglalkozunk ilyennel.

Menjenek, teljesedjenek ki

– Csőstül viszik el innen a tehetségeket?
– Mondhatom, igen. Nem véletlen, hogy az első osztályban csak két csapat van, amelyikben nincs egykori PLER-játékos. Emiatt lehetne morgolódni, de inkább azt mondom, büszkék vagyunk azokra, akik itt vettek először kézilabdát a kezükbe. S hogy feltehetően nincs vége a szériának, azt az bizonyítja, hogy az ifjúsági válogatottban hét, a juniorban kettő, a serdülőben pedig öt fiú van, aki odajutott a legjobbak közé.
– És valószínű, hogy bejut valamelyik élcsapatba is.
– Legyen így, mert ideig-óráig meg tudnánk őket tartani, de hosszú távon nem. Gondoljon bele: nemegyszer húsz éve alatti, hadd fogalmazzak így, gyereknek kínálnak az ő szemében csillagászati fizetést. Azt mondom, menjen, legyen meg a lehetősége arra, hogy kiteljesedjen a pályája.
– Ha kívánni lehetne valamit az új idényre, mi volna az?
– Több minden. Ha jövőre is a mi csapatunkból kerül ki az év ifjúsági játékosa, aki az idén Faluvégi Rudolf lett, ha ismét fel tudunk adni négy játékost a felnőtt csapatba, s ha a kezünk alatt lévő ifik és juniorok újra azt nyújtják, amit az elmúlt évben, akkor azt mondom, hogy egy utánpótlás-nevelő klubbal szemben támasztott valamennyi követelménynek eleget tettünk. Ha pedig az anyagi helyzetünk is ilyen megnyugtató marad, akkor, igaz viccesen, de azt mondom: itt a lőrinci Barcelona.

Megint jönnek, támogatnak
A közelmúltban új taggal bővült a klub támogatóinak a köre. A PLER arany fokozatú szponzori megállapodást kötött a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt-vel. A társaság kiemelten fontosnak tartja a kézilabda mint családi program népszerűsítését Budapesten, főképpen a dél-pesti régióban.

A négyes fogat az egybe megy
A jelenlegi junior csapatból négy játékos kerül át a felnőttek, az első csapat keretébe. A Faluhegyi Rudolf, Oláh Tamás, Soproni István, Scheuring Gábor négyes fogat az őszi szezontól a felnőtt keretet erősíti.