Sajtóközlemény HungaroControl Petíció

Írta:  2018.09.28.

 


fejlec

 

KÖZLEMÉNY

Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata a mai napon lakossági aláírásokkal mellékelt petíciót adott át a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. vezetősége részére.

Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzatának vezetősége a Budapest Liszt Ferenc Repülőtér forgalmát érintő új műszeres szabvány indulási eljárások vonatkozásában arra kérte a HungaroControl Zrt-t, hogy egyoldalúan ne vezessen be olyan eljárásokat, amelyek a repülőgépek le- és felszállásával kapcsolatos műveleteiben a lakosságot zajkeltésével, illetve károsanyag-kibocsátásával kapcsolatosan hátrányosan érinti.  Ughy Attila polgármester és Dömötör István alpolgármester a területrész képviselője tárgyalásokat kezdeményezett a HungaroControl Zrt. vezetőségével annak érdekében, hogy a 2018. augusztus 16-tól hatályba lépő új eljárási protokoll kedvezően érintse a kerület lakosságát. 

A HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. 2018. augusztus 16-án bevezetett új eljárási protokollja azonban a tárgyalásokon elhangzottak ellenére mégis hátrányosan érinti a kerület lakosságát, amely állapotok - a több mint tíz évvel ezelőtti időszakra emlékeztetve - a kerület vezetősége számára is elfogadhatatlan.

Egy lakossági aláírásokkal mellékelt petícióban a XVIII. kerület vezetése nyomatékosan arra kérte a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. vezetőségét, hogy haladéktalanul kezdjék meg a környező települések és kerületek vezetőivel az elmaradt egyeztető tárgyalásokat az új, mindenki számára elfogadható eljárási rend bevezetéséről, valamint, az új eljárási rend kidolgozásáig haladéktalanul állítsák vissza az augusztus 16-a előtti eljárási protokollt, biztosítva ezzel az érintett lakosság nyugalmát.

A jelenlegi állapot számunkra elfogadhatatlan, ezért mindent megteszünk azért, hogy a repülőtér környékén élők újra nyugalomban élhessenek. Ebben a kérdésben nincs alku, ha kell, elmegyünk a falig. A tárgyalásokra észérvekkel és tényekkel készülünk; hiszünk benne, hogy a számunkra tett zajcsökkentő vállalásoknak mielőbb érvényt szerezhetünk, és a kerületiek életminőségét sikeresen megőrizhetjük – szögezte le Ughy Attila polgármester a petíció átadását követően.

Budapest, 2018. szeptember 27.
lablec