Kullancs, UV, pollen: a nyár is veszélyes

Written by  K.Gy. 2018.05.07.

Humánmeteorológiai tanácsok a késő tavaszra és a nyárelőre.

A tavasz utolsó harmadában járunk, de már hetek óta úgy érezzük, mintha nyár lenne. Még ha különösen hangzik is: az egészség megőrzése a tomboló jó időben is rengeteg kihívás elé állítja az embert. Ivády Anett humánmeteorológus segít néhány jó tanáccsal.

VAA 4288 copy

A tavaszra valamennyien vidáman, hálás szívvel gondolunk. Örülünk a jó időnek, a napsütésnek, a tél végének, de a pollenallergiában szenvedők örömébe egy kis üröm is vegyül.

Korán lett meleg

– A tavasz első felében általában a fák virágzásával kerülnek allergén pollenek a levegőbe, a második felében pedig a fűfélékével Az idén a hosszú, elnyúló telet hirtelen felmelegedés követte, és mérhetően ugrásszerűen nőtt meg a pollenkoncentráció – magyarázta Ivády Anett humánmeteorológus, a Meteo Klinika munkatársa.
A szakember szerint a május eleji hosszú hétvégére már alig volt kimutatható a fák pollenje, a fűféléké azonban hirtelen mutatott magas értéket, ekkor tehát az ezekre allergiásak érezhettek kellemetlen tüneteket. A legmagasabb értékeket az Alföldön mérték, de a tapasztalat azt mutatja, hogy néhány nap alatt ezek válnak jellemzővé Budapesten is.
– Az allergiával mindenképpen tanácsos orvoshoz fordulni és megfelelő gyógyszert kérni, de a tüneteket tovább csökkenthetjük egy kis odafigyeléssel – mondta a humánmeteorológus. – Mivel a koncentráció csúcsértéke déltől kora délutánig mérhető, a szellőztetést, a sétát érdemes kora reggelre vagy estére időzíteni. Kevesebb pollen lesz a lakásban, ha gyakran porszívózunk, ha vastag függönyt akasztunk az ablak elé. Kirándulni pedig ilyenkor a hegyekbe célszerű. Érdemes tudni, hogy a pollenszezon alatt a szabadtéri sport megterheli a szervezetet.
Az allergiás tüneteket a tartósabb zápor, zivatar enyhítheti még, amely kimossa a virágport a levegőből.

Válasszunk jól napszemüveget

Május elején hivatalosan is megkezdődött a fővárosban a strandszezon. A parkokat vagy a kerteket nézve azonban azt látni, nem kell strand sem ahhoz, hogy az emberek kifeküdjenek napozni. Ivády Anett szerint azonban ezzel is vigyázni kell.
– Másfél hónapra vagyunk a napfordulótól, amely a napjárás csúcsát jelenti. Már most rendkívül magas UV-értéket lehet mérni, különösen a 11 és 16 óra közötti időszakban – hívta fel a figyelmet. – Ha ebben az időszakban strandolunk, inkább húzódjunk árnyékba. Fontos tudni, hogy csecsemőt nem szabad ilyen erős napon napoztatni, és a nagyobb gyerekekre is ártalmas a már most mérhető sugárzás.
A hosszú tél alatt elszokott a bőrünk a napozástól, és mivel hirtelen lett magas értékű az UV-sugárzás, nem volt idő arra, hogy kialakuljanak a védelmet nyújtó barna pigmentek, ezért akár 20 perc alatt is leéghetünk. Ajánlott legalább 30 faktoros naptejet használni. Az sem mindegy, milyen napszemüveget választunk.
– Hivatalosan már csak olyan napszemüveget lehet forgalmazni, amelyben meghatározott hatékonyságú UV-szűrő is van – mondta a szakember. – Tehát ha szaküzletben vásárolunk, nem dönthetünk rosszul. Ne vegyünk nem szaküzletben árusított, színesített üvegű napszemüveget, mert az becsapja a szemet: mivel sötét, engedi a pupillát kitágulni, ám UV-szűrő nincs benne, így több káros sugárzás jut a szembe, mintha nem is vennénk fel napszemüveget.

Hol vannak a kullancsok?

A kutyások április elején már találhattak a kedvencükben néhány élősködőt, ha nem szerezték be idejében a megfelelő riasztószert. Mostanában azonban nem találkozni kullanccsal.
– A meleg az oka. A kullancsok a 20–25 Celsius fok közötti nedves időt kedvelik, a száraz kánikulában ők is visszahúzódnak. De számolni kell velük – magyarázta a humánmeteorológus. – Tévhit, hogy a kullancs a fáról ugrik az emberre: a bokrok és cserjék szintjén él, és városi parkokban, kertekben éppúgy megtalálható, mint kint az erdőben. Az állat is hazaviheti. Ezért a legfontosabb, hogy ha a szabadban tartózkodtunk, nézzük át a bőrfelületünket! Ha hosszú ujjú ruházatban, zokniba tűrt nadrágban vagyunk kint, kisebb a veszélye annak, hogy összeszedünk egy élősködőt.
A szakember azt is tanácsolta: amennyiben mégis kullancsot találunk a bőrünkben, lehetőleg forduljunk orvoshoz, illetve célszerű beszerezni a kullancs eltávolítására kifejlesztett kanalat, csipeszt. Alapszabály, hogy a kullancsot ne krémezzük be, ne mozgassuk, mert a bőr alá fúrt fejrészből a szervezetbe juttathatja azt a váladékot, ami nagyon súlyos betegséget is okozhat. A kullancsot hirtelen mozdulattal szedjük ki.