Újul, ami népszerű

Written by  K.Gy. 2018.06.22.

Jövő tavasszal kezdődik a Havanna hetivásár korszerűsítése.

 

Korszerűbb körülmények között működhet majd a havanna-lakótelepi hetivásár. A jövőre induló átalakítással kapcsolatban újabb döntést hozott az önkormányzat képviselő-testülete a június 19-i rendes ülésén.

havanna

Egy rémhír eloszlatásával kezdte meg a munkát június 19-i ülésén a képviselő-testület. Makai Tibor (Jobbik) napirend előtti felszólalásában közölte: az az információ terjed a kerületben, hogy a kőbányai önkormányzat a Hős utcában kialakult szociális válságot azzal próbálja megoldani, hogy más városrészekben – így Pestszentlőrincen – vásárol lakásokat az összeférhetetlen lakók számára. A kérdésre mintegy tíz percen belül megvolt a válasz. Lévai István Zoltán alpolgármester telefonon azonnal felvette a kapcsolatot a X. kerület közbiztonságért felelős alpolgármesterével, aki egyértelműen kijelentette, hogy a felmerült gondokat a kerületen belül oldják meg, nem terhelik azokat más városrészekre.

Átalakul a hetivásár

A rendszerváltozás óta működik folyamatosan a Havanna-lakótelepen a hetipiac. Népszerűségéből csöppet sem vesztett, hiszen a telep 17 ezer lakosa és a környező kerületrészekben élők számára friss zöldséget-gyümölcsöt „hoz házhoz”. Az önkormányzat éppen két évvel ezelőtt döntött úgy, hogy részt vesz a főváros Tér_Köz pályázatán, s az elnyerhető forrásból modernizálja a régóta változatlan formában működő hetivásárt. A tervek között szerepel például a lakókocsis árusítás megszüntetése, a standok egy részének korszerű épületben történő elhelyezése, parkolók és illemhely létesítése. A közgyűlés tavaly áprilisban 100 millió forintot szavazott meg a projektre, azonban a kiviteli tervekhez készült végleges tervezői költségbecslés szerint magasabb lett a kivitelezés költsége. Erre való tekintettel az önkormányzatnak lehetősége van újabb Tér_Köz-pályázat beadására, a fejlesztés két ütemre bontásával, ami által további fővárosi támogatáshoz juthat.
A jövőre induló első ütemben egy 367 + 102 négyzetméter területű fedett-nyitott piacteret alakítanak ki, továbbá egy zúzottköves parkolót. Utóbbival kapcsolatban Petrovai László (PM) felvetette, hogy egy ekkora forgalmú piac kiszolgálására nem alkalmas. Jankovits Vera főépítész elmondta: a Baross utcával párhuzamosan tervezett parkoló valójában a meglévő helyek megújítását jelenti egy költséghatékony, de nem végleges megoldással. Ezt megerősítette a Műszaki, építéshatósági és környezetvédelmi iroda képviselője is, aki arról tájékoztatott, hogy a második ütemben már szilárd burkolatú parkolót kíván létrehozni az önkormányzat.

Többen kapnak kitüntetést

Folyamatosan keresi a lehetőséget az önkormányzat arra, hogy hozzájáruljon az egészségügyben dolgozók munkakörülményeinek javításához, illetve munkájuk anyagi elismeréséhez. Bár a kormányzat 2010 óta több alkalommal emelte az ágazatban dolgozók jövedelmét, az egészségügyi dolgozók áldozatos és kemény munkája minden további elismerést megérdemel. Az összes jogi lehetőséget figyelembe véve a legjobb megoldásnak az tűnik, ha az önkormányzat növeli azoknak a számát, akik évente megkaphatják a Semmelweis-díjat, illetve a „Mi szívügyünk” elismerő oklevelet. Az előterjesztés ellen egyedül Fehér Gábor (MSZP) emelt szót, tehát a képviselő-testület megszavazta a díjak odaítélését szabályozó rendelet módosítását.

A fenntartható környezetért

A képviselő-testület arról is döntött, hogy az önkormányzat részt vesz a Norvég Alap pályázatán. Ez a pénzalap azért jött létre, hogy az európai országok között csökkentse a gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségeket. A most kiírt pályázat többek között olyan projekteket támogat, amelyekben megoldásokat dolgoznak ki a városi környezetszennyezés csökkentésére, illetve amelyek a helyi közösségek bevonásával képesek fenntartható városi környezetet létrehozni. A pályázat feltételei rendkívül kedvezők: az alap az egymillió eurót meghaladó projekteket támogatja, méghozzá 85 százalékos arányban.