Nevet kapnak a kutyafuttatók

Written by  B.Z. 2018.07.10.

A közeljövőben nemcsak megújulhatnak, de nevet is kaphatnak a kutyafuttatók.

A közeljövőben nemcsak megújulhatnak, de nevet is kaphatnak a kutyafuttatók, valamint az önkormányzat elképzelései szerint a közeljövőben egy kutyás élményparkkal is gazdagodhat a kerület.

VAA 1203 copy
A kerületben működő nyolc kutyafuttató területén a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. szakemberei az elmúlt hetekben állapotfelmérést végeztek, amelynek során megvizsgálták, hogy miként lehetne ezeket a helyeket a kutyák és a gazdáik számára az eddigieknél is jobbá tenni.
Ughy Attila a kutyafuttatók megújításával kapcsolatos elképzelésekről elmondta, hogy egységesebbé, szebbé kívánják tenni ezeket a helyeket azzal, hogy egységes padokat és szemetesedényeket helyeznek ki, s az eddig csak egy-két helyen megvalósuló kutyaitatási lehetőséget a többi helyszínen is elérhetővé kívánják tenni. Ugyanakkor a Városligetben májusban átadott kutyás élményparkhoz hasonló létesítményt is tervez az önkormányzat, amelynek a helyét az elkövetkező hónapokban jelölik majd ki.
A Pestszentlőrincen-Pestszentimrén található kutyafuttatók felszerelésének egységessé tétele az egyszerűbb feladat – hangsúlyozta a polgármester –, az itatók telepítése nehezebb, mert nem mindenhol áll rendelkezésre vízvezeték, amelyet így több helyen előtte oda kell vezetni. Ezen túlmenően ott, ahol nagyon benőtte a növényzet a területet, vagy a kutyák kikaparták a növényeket, kertrendezési munkákat is elvégeznek a szakemberek. Ahol pedig alkalmas rá a terület, ott egyszerűbb kutyajátékokat is ki fognak helyezni.

VAA 1214 copy
Mind a nyolc kerületi kutyafuttatóban ezután is külön szaladgálhatnak a kistestű és a nagyobb kutyák, és mindenhol a rend betartására szolgáló tájékoztató táblák kihelyezését tervezi a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. Vannak már ötletek a kutyás élménypark helyszínére is, ám a döntést követően idén még csak az előkészítésre lesz mód, a kivitelezés jövőre várható.
A Városligetben már használatba vett, mintegy 5200 négyzetméteres kutyás élményparkban az ügyességi pálya mellett ugratók, hidak és rejtett alagutak várják a naponta odaérkező 600–700 ebet. Az ügyességi pálya központi részén egy 60 négyzetméteres homokos felületet is létrehoztak, ahol az ásásban lelhetik örömüket a négylábúak.
Több medencéből álló 70 négyzetméteres kutyapancsolót is létesítettek a park nyugati oldalán. A Hermina úthoz közelebbi részen pedig egybefüggő füves területet alakítottak ki a nagy mozgásigényű kutyáknak, amelyeket a Városligeti körút felőli kijáratnál a kerti csapoknál le is lehet mosdatni.
Várhatóan nem a városligeti méretekben valósul meg a XVIII. kerületbe elképzelt kutyás élménypark, hiszen vélhetően nincs is akkorára igény, de a felszereltsége hasonló lehet. És ami biztos: a kialakításánál a városligeti gyakorlatnak megfelelően az önkormányzat előzetesen kikéri majd a kutyatartók és szervezeteik véleményét is annak érdekében, hogy minél inkább az ő igényeiknek megfelelő kutyapark szülessen.
Hasonlóan a kerületi játszóterekhez, az önkormányzat a kutyafuttatókat is szeretné névvel ellátni, amihez ugyancsak várják a helyiek javaslatait.