Egészségügy, lakásügy, sport

Written by  P.A. 2018.11.06.

Rendkívüli ülést tartott a képviselő-testület.


Az Egészséges Budapest Program (EBP) megvalósítása érdekében Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata együttműködési megállapodást köt az Állami Egészségügyi Ellátó Központtal és a Pestszentlőrinc-Pestszentimre Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Kft-vel. Az október 31-i rendkívüli testületi ülés első napirendi pontjában megszavazott határozati javaslatok mindegyike az EBP sikeres megvalósítását segíti.
VAA 3103 copy
Az önkormányzat többségi tulajdonában lévő XVIII. kerületi egészségügyi szolgáltató sikeresen pályázott az EBP kórház- és szakrendelő-fejlesztési programjára, amelyen 338,8 millió forintos támogatást nyert épületenergetikai korszerűsítésre, belső felújításra és eszközparkfejlesztésre. Az önkormányzat ehhez 10 százalék önrészt ad hozzá.


Fontos a megelőzés


– A 2019-ben kezdődő és várhatóan 2021-ben záruló projektben első lépésként a Zsebők Zoltán Szakrendelő laboratóriumának műszaki felújítása és eszközfejlesztése történhet meg – mondta az ülést követően az egészségügyi szolgáltatót képviselő Simon Balázs gazdasági igazgató.
A Nemes utcai szakrendelő radiológiai részlegét az EBP révén egy új digitális röntgengéppel fejlesztik. A Zsebők szakrendelőben ugyancsak modern eszközöket kap a gasztroenterológia. Utóbbi beruházás rendkívül fontos a napjainkra népbetegségnek számító bélrendszeri megbetegedések kiszűréséhez és a rákos elváltozások idejekorán történő felismeréséhez. A program a tervek szerint a Zsebők Zoltán Szakrendelő külső nyílászáróinak cseréjével válik teljessé.


Korszerűbb lakások


A képviselő-testület A Fáy utca és környéke integrált szociális célú rehabilitációja című pályázathoz kapcsolódóan 475 millió forint saját forrás biztosításáról döntött a projekt megvalósításához. A felújítások 103 lakást érintenek, és a tervek szerint 2019-ben megkezdődnek. Ellenzéki kérdésre válaszolva Dömötör István alpolgármester elmondta, hogy az önkormányzat gondoskodni fog a felújításban éppen érintett lakásokban élők megfelelő ideiglenes elhelyezéséről.


Egy sportos kapcsolat


Az önkormányzat rendszeresen támogatja a helyi sportéletet. Pestszentlőrinc-Pestszentimre számos jól működő sportegyesülete révén méltán nevezheti magát sportos kerületnek. A képviselő-testület 2015-ben kötött együttműködési megállapodást a soroksári sportáruházat működtető Tízpróba Magyarország Kft-vel, és ahogy azóta minden évben, ezúttal is megszavazta a szerződés meghosszabbítását újabb egy évvel.
A megállapodás értelmében mindkét fél egymillió forinttal járul hozzá a kerületi sportélet fejlesztéséhez. Az önkormányzat partnerként közreműködik a 2019. május 18-ra az áruház területén tervezett Sportágválasztó megrendezésében.