Az itt élők biztonságáért dolgozik

Written by  K.Gy. 2018.11.28.

A főpolgármester kitüntette Székely Péter Csabát, a XVIII. kerületi önkormányzat közbiztonsági referensét.

Dr. Barna Sándor Emlékérem – A Főváros Közbiztonságáért díjjal tüntette ki Tarlós István főpolgármester Székely Péter Csabát, a XVIII. kerületi önkormányzat közbiztonsági referensét. A szakembert eddigi pályájáról kérdeztük.

szekely

Negyven éve, vagyis 1978 óta él a XVIII. kerületben Székely Péter Csaba, Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzatának közbiztonsági referense. Jól ismeri a kerületet, azt mondja, ma már a katasztrófavédelem és a rendőrség szakemberei számára is természetes, hogy ha bármilyen rendkívüli esemény történik a kerületben, amelyről az önkormányzatot is tájékoztatni kell, őt értesítik. De hogyan vezetett az út idáig?

Hasznos ismeretek

– Eredetileg gépjárműtechnikát tanultam, dolgoztam is a szakmában, amit a 18 hónap katonaság után is folytattam. Később váltottam: az akkori Belkereskedelmi Minisztériumhoz kerültem gépjárművezetőnek, majd hivatásos taxis lettem a Volán Taxinál, innen vezetett az út a rendszerváltás után a vállalkozói szférába, amiben több éven keresztül tevékenykedtem – mesélte.
2006-ban került az önkormányzat közelébe, akkor képviselőként. Egy cikluson át ült a képviselő-testületben, majd az újabb ciklus kezdete után tanácsadóként folytatta a munkáját. A tanácsadói pályáján szerzett tapasztalatokat a hivatali munkájában is kamatoztatta, így kapott 2012. augusztus 13-án kinevezést a referensi munkára.

szekely1
– Az Országgyűlés 2011-ben fogadta el a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításról szóló jogszabályt, amely többek között arról rendelkezett, hogy az önkormányzatoknak közbiztonsági referenst kell kinevezniük – emlékezett vissza. – 2012-ben elvégeztem az ehhez szükséges alapképzést, és azóta is folyamatosan tanulok. Olyan képzéseken is részt veszek, amelyeket nem ír elő jogszabály, de amiket a saját munkakörömben hasznosítani tudok. Van például több tűzoltói képesítésem, kisgépkezelői vizsgám, és biztonságszervező képesítéssel is rendelkezem.

24 órás munka

A közbiztonsági referens a munkájával segíti a polgármestert a katasztrófák elleni védekezésre való felkészülési, védekezési, helyreállítási szakmai feladatai, továbbá a rendvédelmi és honvédelmi feladataiban. Az elmúlt évek gyakorlati tapasztalatai bizonyították, hogy helyi szinten szükség van olyan, a katasztrófák elleni védekezéshez megfelelő képzettséggel rendelkező személyekre, akik a polgármestereknek megfelelő segítséget tudnak nyújtani a megelőzési és védekezési feladatokban, s egyben együttműködnek a kormányhivatalokhoz tartozó helyi védelmi bizottságokkal.
– Mindez napi 24 órás munka, de nagyon szeretem csinálni, ráadásul azzal a tudattal, hogy egy 100 ezer főt számláló, vagyis egy megyei jogú város méretével felérő kerületért dolgozom – emelte ki Székely Péter Csaba.
Székely Péter Csaba eddigi munkája elismeréseképpen Budapest napja alkalmából, november 17-én vehette át a Dr. Barna Sándor Emlékérem – A Főváros Közbiztonságáért díjat Tarlós István főpolgármestertől.