A legnépszerűbb célpont a XVIII. kerület

Written by  K.Gy. 2018.12.10.

Pestszentlőrincet és Pestszentimrét egyre többen választják lakhelyül.

Egyre többen döntenek úgy, hogy a belvárosi kerületekből Budapest peremére költöznek. A Forbes magazin felmérése szerint a célkerületek közül egyértelműen a XVIII. a legnépszerűbb a lakóhelyet változtatók körében.

VSZ 9416 copy

Akik itt élnek, tudják: a XVIII. kerület az egyik legnagyobb a fővárosban, százezret meghaladó lélekszámával a megyei jogú városokkal vetekszik. Az adottságai is kiválóak, hiszen a lakótelepek mellett új építésű lakóparkok is találhatók itt, ugyanakkor jelentős a kertvárosi terület, és minden egyes részében számottevő a zöldfelületek aránya. Ezek a tények és természetesen az ingatlanárak teszik vonzóvá a belvárosból kiköltözők körében.

Bent drága

Budapest belső részében – az V., VI., VII., VIII. és IX. kerületben – egyre drágábbak az ingatlanok, ezért évről évre többen döntenek úgy, hogy magas áron értékesítik a belső kerületben található ingatlanukat, és az árából valamelyik külső kerületben vásárolnak újat. A felmérések szerint az elmúlt évben a fővárosban 40 ezer ember költözött másik kerületbe. A Forbes.hu december elején átfogó elemzést közölt a témáról, amelyből kiderül, hogy a trend szerint a legtöbben egy szomszédos kerületet választottak: például a XIV. kerületből a XVI-ba költöztek át, a XIII-ból a IV-be, illetve a XI-ből a XXII-be. Az összesítések alapján azonban a XVIII. kerület bizonyult a legnépszerűbbnek, ezt választották a legtöbben új lakóhelyül, és Pestszentlőrinc-Pestszentimrére jóval többen költöztek, mint ahányan elmentek innen.

Könnyen megközelíthető

Az elemzés szerint általában elmondható, hogy a fővárosiak kifelé igyekeznek a városból. Népszerű lett az agglomeráció, elsősorban Pest megye, ahol sokan vásároltak lakást, házat a belvárosi ingatlanok helyett. Ám igen magas azoknak a száma, akik csak a város pereméig mentek. Számukra ideális a XVIII. kerület, amely nyugalmával, zöldfelületeivel, jelentős méretű kertvárosi övezetével csábítja a költözőket. Fontos tényező az is, hogy bár a lakosok és az autók számának növekedése fokozott terhelést jelent az infrastruktúrára, a kerület több főútvonalon – Üllői út, Nagykőrösi út, gyorsforgalmi, M0-ás – is megközelíthető. Emellett kielégítő a közösségi közlekedés is, a kerület minden pontjáról könnyen elérhetők Dél-Pest olyan fontos központjai, mint Kőbánya-Kispest, a Határ út, és közvetlen kapcsolat van Pesterzsébet, Csepel és a repülőtér felé is.