A Paks II-projektről tanulhattunk

Written by  P.A. 2018.12.12.

Mindent meg lehetett tudni a tervezett új paksi atomerőműről azon az országjáró mobil kiállításon, aminek egy kamion ad otthont.

Mindent meg lehetett tudni a tervezett új paksi atomerőműről azon az országjáró mobil kiállításon, aminek egy kamion ad otthont, és ami november 29. és december 5. között a pestszentlőrinci régi piactéren, a Jégterasz szomszédságában várta a látogatókat.

paks1

paks2

paks3


A tájékoztató kamion belsejében interaktív eszközökkel és játékos formában ismerteti meg a látogatókat az atomenergiával. A jármű szinte házhoz hozta az ismereteket a nukleáris energiatermelésről, az atomenergia biztonságos és környezetkímélő felhasználásáról, a hazai energiatermelésben betöltött kiemelt szerepéről, a Paksi Atomerőműről, illetve az új atomerőmű-blokkok létesítését végző Paks II. projektről.
Az érdeklődők betekintést nyerhettek a Paks II. projekt eddigi eredményeibe, tájékozódhatnak a beruházás jelentőségéről, társadalmi, gazdasági és környezeti hatásairól, szerepéről. A vendégek kisfilmek révén megismerhették többek között a 3+ generációs VVER-1200-as blokktípust, valamint virtuális sétát is tehettek egy, a Paksra tervezetthez hasonló atomerőműben.
A paksi atomerőmű egyes számú blokkját 1982-ben helyezték üzembe, az utolsót pedig 1987-ben. Az erőmű tervezett élettartama 30 plusz 20 év, amiből könnyű kiszámítani, hogy az egyes blokkot 2032-ben le kell állítani, és 2037-ben a régi erőműblokkok közül már egy sem nem fog üzemelni. A Paks II projekt célja tehát nem egy második atomerőmű létesítése, hanem a régi erőmű fokozatos lecserélése, és ezzel együtt az atomenergia-termelés folyamatosságának a biztosítása.
A kiállítást Pestszentlőrincen az öt nap alatt az egyéni látogatókon kívül számos iskolai osztály is látta. A szervezők, a téma jellegéből adódóan elsősorban középiskolásokra számítottak, de általános iskolákból is érkeztek csoportok.
A 2017-ben második alkalommal útjára indult kamiont idén már több mint 50 ezer látogató kereste fel, és első - 2009. októberi - elindulása óta mintegy 350 ezer érdeklődőt fogadott.