Bárcsak ne kellene…

Written by  B.Z. 2018.12.14.

Defibrillátort adományozott az önkormányzat a Vajk utcai háziorvosi rendelőnek. Idén már a negyedik kerületi egészségügyi intézményben adtak át újraélesztő készüléket.


Ritkán adnak át a rendeltetésének műszaki berendezést olyan szavak kíséretében, hogy „bárcsak soha ne kellene használni”. Dömötör István szavai voltak ezek, amikor december 12-én a helyszínre vitte, majd kicsomagolva átadta a Vajk utcai rendelőben dolgozó orvosoknak és asszisztenseknek azt a defibrillátort, amely az épületben felszerelve gyorsan elérhető, ha újraélesztésre van szükség.
Az alpolgármester hozzátette, hogy ha mégis használni kell, akkor jó szolgálatot tesz a készülék, amely annyira okos, hogy nem kell hozzá egészségügyi végzettség, laikusként is bárki kezelni tudja, aki érti a magyar nyelvet. Beszédhang közli ugyanis a használójával lépésenként az újraélesztés során szükséges teendőket.

VAA 8168 copy

VAA 8157 copy


Dr. Anga Ilona megköszönte a rendelőben dolgozók és a környéken élők nevében a készüléket, egyben meg is mutatta a helyet, ahova felszerelik a berendezést. Dr. Fedák Mónika elmondta, hogy ez nagy segítség a rendelőben dolgozók számára is, hiszen előfordul, hogy helyben van szükségük sürgősségi ellátásra a betegeknek.
Hazánkban is egyre több helyre helyeznek ki defibrillátorokat. Ezek az eszközök magyar nyelvű hangutasításokkal vezetik végig az alkalmazót az életmentés folyamán úgy, hogy a készülék működtetésekor mindössze egy gombot kell kezelni. Felmérések szerint Magyarországon minden harmincadik percben meghal valaki kórházon kívül hirtelen szívhalálban. Az érintettek húsz-harminc százaléka nyilvános helyen lesz rosszul, miközben az újraélesztésre az első tíz percben van a legnagyobb esély. A siker feltétele a gyors felismerés, a hamar megkezdett újraélesztés, valamint a minél gyorsabban rendelkezésre álló defibrillátor.
A Vajk utcai rendelőbe vitt eszköz idén már a negyedik olyan készülék, amelyet háziorvosi rendelőben szerelnek fel. Noha a berendezés nem olcsó, mintegy egymillió forintba kerül, az önkormányzat a következő évben is további defibrillátorok felszerelését tervezi a kerületben, mert nem múlhat ezen emberélet – hangzott el az átadáson.