Ajándék – társadalmi szolidaritással

Written by  Bodzay Zoltán 2018.12.17.

76 tonna élelmiszert osztottak szét a kerületi idősek között karácsony idején.

Két helyszínen, a Lőrinci Sportcsarnokban és a Pestszentimrei Sportkastélyban mintegy 76 tonna élelmiszerből összeállított csomagot osztott ki az önkormányzat a kerület 65 év fölötti lakosainak karácsonyi ajándékként.

VAA 8126 copy

VAA 8098 copy

VAA 8099 copy

A karácsonyi élelmiszercsomagok osztását ugyan csak 9 órától hirdették meg, mégis voltak, akik már háromnegyed órával előbb a Lőrinci Sportcsarnokhoz érkeztek. Volt, aki a kiskocsiját húzva jött, mások csak nagyobb bevásárlótáskával. Egyedül, párosan vagy akár kisebb csoportban, de sokan láthatóan már piacon is jártak korábban, összekötve így a kellemest a hasznossal.
Az élelmiszercsomagokat két helyszínen állították össze és osztották az önkormányzat alkalmazottai, a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. dolgozói és önkéntesek: december 11-én és 12-én a Lőrinci Sportcsarnokban és a Pestszentimrei Sportkastélyban.

 

Inkább az unokáknak


Akik valamivel korábban érkeztek december 12-én a Lőrinci Sportcsarnokba, azoknak sem kellett várakozniuk a csomagok kiosztására, amiben ekkor Ughy Attila polgármester is személyesen működött közre.
– Az élelmiszercsomagok ilyenkor már hagyományos kiosztása mögött a társadalom különböző rétegei, illetve az idősek és a fiatalok közötti szolidaritás gondolata fedezhető fel. Ezzel a XVIII. kerület aktív közössége mutatja meg segítő támogatását, mert az ő adóbevételeikből származó javakat fordítjuk arra, hogy karácsonykor könnyíteni tudjunk a szépkorúak élethelyzetén.
A polgármester hangsúlyozta, hogy az alapvető élelmiszerek mellett olyan termékeket is beletesznek a csomagba, amelyek megvásárlását talán nem engedheti meg magának egy nyugdíjas, vagy úgy gondolja, hogy ennyi pénzből inkább az unokáknak vesz ajándékot.
– Nem biztos például, hogy venne magának szaloncukrot vagy kávét – tette hozzá Ughy Attila.


A leginkább várt esemény


Az élelmiszercsomag átvételére jogosult 65 évnél idősebb kerületiekről Holové Zsolt, az önkormányzat humánszolgáltatási irodájának vezetője elmondta, hogy idén mintegy 20 500-an kaptak értesítést arról, hogy átvehetik az élelmiszercsomagot. Azt is megtudtuk tőle, hogy ez a létszám évről évre növekszik valamennyit.

Akik csomagolják és osztják


A kerületi ajándékcsomag elkészítésének és kiosztásának már évek óta jól bevált menete van. Az önkormányzat munkatársai mellett részt vesznek a munkában a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. dolgozói, valamint a XVIII. kerületi Nyugdíjas Érdekvédelmi Egyesület (NYÉVE) tagjai és középiskolás önkéntesek is. Ez utóbbiak inkább a tavaszi osztásba segítenek be, amikor jobban belefér az idejükbe a délutáni szociális és közösségi munka.


– Amikor évekkel ezelőtt elkezdtük a csomagosztást, 20 ezer alatt volt a jogosultak száma, ám ahogy az idősek száma országos méretekben is növekszik, a kerületi 65 év fölöttiek is többen lettek. Eközben sok fiatal is költözik Pestszentlőrinc-Pestszentimrére, akik még gyermekvállalás előtt állnak, vagy kicsik a gyermekeik, ami ugyancsak kihívások elé állítja az önkormányzatot a megfelelő óvodai és bölcsődei férőhelyek tekintetében.
Az irodavezető hozzátette, hogy a több mint 20 ezer állandó XVIII. kerületi lakcímmel rendelkező 65 év fölötti lakos közül jellemzően csaknem 18 ezren jönnek el a karácsonyi csomagjukért. A húsvéti ajándékozással és az őszi burgonyaosztással együtt évenkénti három ilyen akció közül talán a karácsonyi a leginkább várt esemény.


Ünnephez mérten


Az önkormányzat munkatársai az adott ünnephez igazodva igyekeznek összeválogatni a csomag tartalmát. A mindig benne levő liszt és tészta – mint alapvető élelmiszer – mellett húsvétkor kolbászt, tormát és kalácsot, ilyenkor pedig szaloncukrot, valamint újabban lencsét és kávét is tartalmaz a csomag.
A két helyszínen kiosztott élelmiszer aránya eltérő. Igaz, hogy Lőrincen 80 ezren laknak a mintegy százezer kerületi lakosból, de a csomagoknak csak 65 százaléka jut ide, míg Imrére a 35 százaléka, ami azt mutatja, hogy az utóbbi kerületrészben nagyobb a 65 év fölöttiek aránya.


Az első nap a csúcs


Mintegy 76 tonna élelmiszerről van szó, amelynek a helyszínekre szállítása és kiosztása nem csekély feladat. E jelentős mennyiségű áru logisztikai kezeléséről Holové Zsolt elmondta, hogy a korábbi évek tapasztalatai alapján nem a szállítás napján osztják a csomagokat, mert elég, ha az egyik fajta áru elakad valahol útközben, akkor már nem lehet időben összeállítani a gondosan eltervezett csomagokat. Ez már csak azért is kellemetlen volna, mert az emberek 60–65 százaléka az első nap délelőttjén elmegy a csomagjáért.
Évről évre változó, hogy mekkora mennyiség marad meg a kiosztásra szánt élelmiszerből. Ebből olyan közhasznú civil szervezetek kapnak, mint a Nagycsaládosok Egyesületének helyi szervezetei, a hajléktalanokkal foglalkozó Tiszta Forrás Alapítvány, amellyel szerződésben is áll az önkormányzat, valamint a Csibész Család- és Gyermekjóléti Központ, amely a rászoruló családoknak osztja ki a megmaradt élelmiszert.