Legyünk észnél!

Written by  Gönczöl András 2019.02.08.

Minden korosztálynak az internet veszélyeiről.

Délelőtt a felső tagozatos iskolásokat, délután a nyugdíjasokat, kora este a szülőket láttak vendégül a kerületi rendőrkapitányság az internet világában jártas munkatársai a lőrinci nagykönyvtárban február 4-én. Az internetezés veszélyei kerültek terítékre, és azokból akadnak bőven.

internet

A nagykönyvtár a téma iránti érzékenységét kifejezve az előadás idejére is gép mögé ültette a diákokat, még véletlenül se legyen senkinek elvonási tünete.
A fiatalokat Jánosik István rendőr ezredes, kerületünk megbízott rendőr kapitánya köszöntötte: - Az internet veszélyeiről tartandó előadás különleges figyelmet érdemel, és egyben jó alkalom úgy a kérdezésre, mint az egyéni tapasztalatok megosztására is. Van egy másik fontos apropója a mai programnak, - tette hozzá búcsúzóul Jánosik István - február 5-én van a "biztonságos internet" nemzetközi ünnepnapja.

- A kamaszkorú gyermekekre sok pozitív élmény vár, ám elkerülhetetlenek a negatív tapasztalatokkal való szembesülés, amely halmozottan jelentkezhet, miután egy-egy tizenéves leül, sőt letáborozik számítógépe elé, meséli Keviczky Csilla rendőr hadnagy, egyben a téma szakmai felelőse. Akár örömforrás is lehet a helyes internet használat, ám számtalan veszély forrása is lehet. Ez alkalommal is, nem csak a sulisoknak, de nyugdíjasoknak, szülőknek a veszélyek elkerüléséhez adunk tanácsokat, illetve kérdésekre válaszolunk.
A rendőr hadnagy Fábián Mónika rendőr főtörzsőrmesterrel az oldalán, aki állandó előadó társa a programban, a kíváncsi gyermek arcok felé fordulva elindította az interaktív előadást.

Most érdemes figyelni

Szívünk szerint száz oldalban tudósítanánk az ott történtekről, ám most csak a legfontosabb intelmekre jutott hely:
- Soha se áruld el másoknak a jelszavadat, amely minél hosszabb és minél több betűt, számot, illetve karaktert tartalmaz, annál biztonságosabb! Első sorban kerüld a születési adataid, kutyusod nevének, saját neved, beceneved használatát! Emlékezz, a jelszó ugyanolyan fontos, mint a lakáskulcsod, hiszen titkokat őrzöl bent, az intim szférádról nem is szólva!
- Ne add ki személyes adataidat, mint neved, lakcímed, vonalas és mobilszámodat, e-mail címedet, sőt a számodra fontos fényképeket sem!
- Ismeretlenektől kapott e-maileket ne nyiss meg. Lehet, hogy vírust vagy illegális tartalmat rejt!
- Biztonsági beállításaid legyenek igen szigorúak!
- Gondold meg, de százszor, mielőtt fotót, videót töltesz fel magadról, pláne ha intimebb fotók feltételére próbálnak ilyen, vagy olyan érzelmi zsarolással rávenni! Az internet nem felejt!
A csoportokban érkező felső tagozatosok kérdési, tapasztalatainak elmesélése még izgalmasabbá tette a programot.

Korosztályok cseréje

Megtelt immáron a nagyterem. Csaknem félszáz nyugdíjas érdeklődő tekintete fordult az előadók felé. Érthető módon a veszélyek milyensége is megváltozott.
Két nagy csoportba foglalhatók össze a délutáni előadás meg- és kibeszélt témái:
- Az internetes vásárlások veszélyeiről igen sokan kérdeztek és meséltek. A látványosan olcsó, minden nyavalya gyógyítására alkalmas csodaszerek néha agresszív kínálatait olvasván vannak és mindig lesznek elcsábulók. A szépkor mögött bölcsesség és tapasztalat bújik meg, ám még így is szükség van a döntést megelőzően a netes vásárlás szabályainak, feltételeinek alapos megismerésére, tanulmányozására. Arról már nem is szólva, amikor a teljes vételár átutalása előfeltétele a vásárlásnak. Minden, a kereskedő céget érintő információt, szabályzatot kutassunk fel, kérjünk tapasztalati tanácsokat, így nagyobb esélye lehet a csalódásmentes vásárlásnak.
A társkeresés mögött sem minden arany ami fénylik. Rossz hír a hölgyek számára: a statisztikák szerint gyakrabban lesznek áldozatai csalóknak, pénzt kunyerálóknak, önmagukat császárként bemutató szélhámosoknak. A netes csevegést kövesse egy személyes találkozás, ám szólaljon meg a vészharang, amennyiben akár a csevegés, vagy a találkozó alatt, első sorban az ön anyagi helyzetéről faggatják. Amúgy is lesznek meglepetések. Álljon itt egy gyakori eset története: A neten elküldött fotón egy délceg, magabiztos megjelenésű ember mosolygott ránk, ám a személyes találkozóra már egy láthatóan viharvert, rossz szokásokkal túl töltött férfival kellett szembesülnünk. Egy túlzónak tetsző vélemény is elhangzott: Egyre erősödik bennem az érzés, az internet nem más, mint kisebb-nagyobb hazugságok tárháza, már ami a társkeresést illeti.

Rövid dorgáló sorok

Egy kezemen megszámolható volt a szülői részvétel, amelyben már egy kettes szorzó is szerepelt. Ez a tény enyhe dorgálásra kényszerített, ejnye-bejnye! Van egy korábban hallott, némi igazságot tartalmazó szülői magyarázat az igen szerény érdeklődésre: - A fiam annyira "vágja" az internetet, hogy jó magam azt sem tudom, mit ellenőrizzek. Fényévekkel lemaradtam.
Szerencsére Keviczky Csilla pozitív hírrel lágyította a helyzetet: - A napokban iskolán belül szervezett, a Szülők Iskolája nevezetű, az internet veszélyei címet viselő rendezvényen vehettem részt. Több mint negyven szülő volt kíváncsi a veszélyekre, illetve az ellenőrzés mikéntjére. Arra a következtetésre jutottam, amennyiben saját gyermekeinkről van szó, akkor nem maradnak üres székek.