Mesésen fejlődött a Nyitnikék

Written by  Bodzay Zoltán 2019.03.18.

A szülők is kiveszik a részüket az óvoda megújításából.

 

Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata támogatásával, a szülők összefogásával és segítségével ezúttal nyolc területen fejlődött tovább a Nyitnikék óvoda. A fejlesztések átadását helyi rendezvény keretében, az ovisok műsora kíséretében ünnepelték meg az érintettek március 12-én.


20190312 105416

20190312 101640


Galgóczy Zoltán az ünnepélyes átadón nyolc olyan elemet említett, amelyek átadásával elmondható, hogy tovább épültek, szépültek a kerületi óvodák, ezen belül is a Nyitnikék. Az alpolgármester utalt rá, hogy korábban, kevesebb, mint egy éve a tagóvoda udvarán focipályát adtak át, azt megelőzően pedig energetikai szempontból is megújult az intézmény.


Összefogással


A példa értékű összefogással megvalósult, most átadott óvodafejlesztés összességében több mint 7 millió forintba került, amivel még nem ért véget a tennivaló, mert mindig van például olyan mosdóhelyiség, ami felújításra szorul. Megköszönte a szülőknek, a Zöld-Fülek Egyesületnek, hogy a fejlesztések mellé álltak és anyagi eszközökkel is támogatták az óvoda fejlődését.
Csomósné Bányácski Anasztázia összefoglalta, hogy mennyi mindent adtak át egyszerre. Az óvodavezető elmondta, hogy nagy álmuk vált valóra a mesés fejlesztések megvalósulásával..
– Biztosan mindenki számára ismerős az az érzés, hogy ha elkezdünk valamit felújítani, szépíteni, szebbé varázsolni, akkor folyamatosan jönnek az új ötletek, tervek. A gyermekek mesevilága bennünket is magával ragadott – hangsúlyozta az intézményvezető.


Meseszekrény


A felújított lépcsővel, a fali dekorációval egy mesevilágba kerültek – tette hozzá. Fontos volt számukra, hogy egy magyar szabadalmazott terméket felhasználva tették szebbé az óvoda falait. Ez a mágnes fal, amely egy dekorációs elem, amivel esztétikusabban tudnak díszíteni, a gyermekek alkotásait kihelyezni.

A Zöld-Fülek Egyesület az óvodáért


A Zöld-Fülek Egyesület szülői kezdeményezésre 2006-ban jött létre. Az Egyesület célja a Nyitnikék óvoda infrastrukturális, anyagi, szociális és kulturális körülményeinek javítása, valamint az óvodába járó és annak vonzáskörzetében élő gyerekek számára különböző kulturális, sport és szabadidős rendezvények szervezése.
Tevékenységei közé tartozik az oktatás-nevelés feltételeinek javítása, a gyermekek testi, szellemi és lelki fejlődéséhez szükséges ideális feltételek megteremtése, kulturális, szabadidős programok szervezése az óvoda vonzáskörzetében élő családok számára, az óvoda pedagógiai programjával összhangban a gyermekek környezettudatos magatartásának javítása.
Zöld-Fülek Egyesület támogatásából eddig megvalósult fejlesztések között szerepel a homokozók javítása (2009.), sószoba létesítése fényterápiával (2012.), pihenőrész, sportpálya kialakítása (2013.), kreatív formavágó beszerzése (2014.), karácsonyi ajándékok beszerzése (2015.), medence átalakítása, párakapu létesítése (2016.), kerámia égető kemence vásárlása (2016., 2018.), szakkönyvek vásárlása minden évben.


Az aulák falain megjelenik az a mesevilág, amibe belecsempészték az Örökös Zöld Óvoda cím és a Pedagógiai program kiemelt területének színvilágát. A céljuk az volt, hogy a XXI. század elvárásainak, igényeinek megfelelő, olyan közösségi teret alakítsanak ki, amellyel kellemessé teszik a gyermekek, a szülők és az óvodában dolgozók mindennapjait.
A csoportjaik új mesebútorai közelebb hozzák a mesét, a mesevilágot a gyermekek számára. Minden csoport meseszekrénye életre kelti a csoport nevét: a Süni, a Pillangó, a Katica a Méhecske és a Mackó birodalmát.


Maradandóan


A fejlesztéssel részesei lehetnek egy olyan világnak, amivel együtt kell haladniuk. Ez a „Digitális világ”, amely fejlődik, és vagy vele fejlődnek vagy elmegy ez a világ mellettük. Interaktív kijelzőikkel közelebb tudják hozni ezt a világot a gyermekekhez. Az irányított digitalizáció pozitív részét használva fejlődhetnek a gyerekek.
A felújított gyermekmosdó a Nyitnikék Óvoda színeivel, játékos, modern formavilágával még kedveltebbé, játékosabbá teszi a mosakodást. A sikerét látva reménykednek abban, hogy a jövőben a többi csoport is részese lehet ennek az élménynek.
Az égetőkemencével egy régi álmuk valósult meg, ami által olyan tehetséggondozó műhelyt tudnak biztosítani a gyermekek számára, ahol kézen fogható az alkotás öröme. Az égetőkemence által a gyermekek munkái megmaradhatnak, maradandó alkotások születnek. Egy időgép keletkezik általa, ami lehetővé teszi, hogy a gyermekek kétkezi munkáikra akár 10, 20, 30 vagy akár 40 év után is szívesen visszaemlékezzenek majd


Világjátékkal


A teknős terrárium megújulása a gyermekek állatokhoz és természethez való pozitív hozzáállását szolgálja. Vannak családok, akiknek családi programjai közé tartozik a teknősök látogatása, megfigyelése.
Nagy öröm, hogy az óvoda lehetőséget kapott a „Világjáték” beszerzésére. Ez a játék az egyik legjobb és legátfogóbb játékterápiás eszköz és módszer. Az óvodapszichológusi munkában a gyermekek szűrése során kiválóan alkalmazható, használatával célzottabb segítséget lehet nyújtani a gyermekek számára. – mondta el az elkészült fejlesztésekről az óvodavezető.