Most Lőrinc követi Imrét

Written by  Bodzay Zoltán 2019.03.28.

Multifunkcionális csarnok lesz Pestszentlőrincen is.

Csaknem egy hónapja kezdték el a kivitelezők a munkát a Thököly úti sportcentrumban, ahol Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzatának vezetői március 25-én megtekintették a munkálatokat. Mi is velük tartottunk.

VAA 5731 copy

VAA 5810 copy


Ahogy azt korábbi lapszámunkban is hírül adtuk, az elkövetkező időszak legnagyobb kerületi beruházása a Lőrinci Sportcsarnok – új nevén BUD Aréna – átépítése és bővítése. A várhatóan másfél év múlva elkészülő létesítmény ezer fő befogadására alkalmas multifunkcionális sportcsarnok lesz, kétoldali lelátóval. Egyúttal olyan közösségi helynek szánják, amely a sportolás mellett kulturális események, konferenciák rendezésére is alkalmas.


Másfél év alatt


A projekt előrehaladtával az önkormányzat vezetői március 25-én műszaki bejáráson vettek részt, amelynek során a kivitelező és műszaki ellenőr szakemberektől tájékoztatást kaphattak a jelenlegi és a várható munkálatokról. A beruházás befejezése jövő év harmadik negyedévében várható.
A projekt műszaki ellenőr csapatának vezetője, Mikó Gergely elmondta, hogy a kivitelezők csaknem egy hónappal ezelőtt vették birtokba a munkaterületet, akkor foghattak hozzá a munkához a telepen és a csarnokban. Elkezdték a válaszfalak, illetve a gépészeti és elektromos berendezések bontását, valamint az alapkutatási és az egyéb előkészítő munkákat. Ennek részeként elkészült a csarnok hátsó bejáratához egy ideiglenes út, hogy a szomszédos Karinthy Frigyes Gimnáziumot a lehető legkevésbé zavarja az építkezés.


Bontás és építés


A kivitelező Bástya Millenium Zrt. műszaki igazgatója, Kiss János Csaba a kivitelezés jelenlegi fázisáról tájékoztatta a megjelenteket. Azt is megtudtuk, hogy a bontásokat és a részleges feltárási munkálatokat követően párhuzamos feladataik lesznek. Az alapároköntésen dolgoznak majd, valamint az épület szerkezetének megerősítését, a pilléralapok cölöpözését végzik el, ezt követően pedig a felsőbb szerkezetek megbontásával és átépítésével haladnak tovább. Várhatóan a nyár végén, ősz elején érik el a szerkezetkész állapotot, ami után természetesen még rengeteg belső és külső munka vár a kivitelezőkre. Év végére szeretnék a homlokzati nyílászárókkal teljesen bezárni az épületet, majd a téli időszakban a belső munkálatok folytatódhatnak.


Több funkcióval


Ughy Attila hangsúlyozta, hogy az újjáépülő létesítmény nem csupán sportolási célokat szolgál majd, hanem kifejezetten kettős céllal tervezték: rendezvény- és sportcsarnoknak szánják. A polgármester emlékeztetett arra, hogy hány esemény nem valósulhat meg a kerületben azért, mert nincs olyan méretű és minőségű helyszín, amilyenre szükség lenne.
– Van ugyan egy másik sportcsarnok is a kerületben, de akkora az igény a sportoláson kívül egyéb események, alapítványi és intézményi rendezvények megtartására is, hogy nehéz a kérelmeknek eleget tenni. Szükség van tehát arra, hogy egy ekkora kerületben legyen két ilyen rendezvény- és sportcsarnok.


Konferenciának is


Lévai István Zoltán szerint nehéz ma még megmondani, hogy hány egyesület és milyen szakosztályok használhatják majd az új létesítményt, de már a tervezésnél igyekeztek elérni, hogy a lehető legszélesebb körben lehessen igénybe venni. A csarnok jövőjéről szólva az alpolgármester elmondta: a szándék az volt, hogy egy igazi városi közösségi pont legyen itt. Főképpen sportolásra szánják, arra, hogy az óvodáskorúaktól kezdve az általános iskolásokon át egészen a baráti társaságokig mindenkinek lehetőséget nyújtson a mozgásra.
– Elsősorban persze a kézilabdásokat igyekszik kiszolgálni, hiszen a PLER révén épülhet újjá a csarnok, de igyekszünk itt báloknak, koncerteknek és egyéb kerületi eseményeknek is helyet adni. A több iroda mellett lesz például olyan helyiség is az újjáépített csarnokban, ahova kisebb konferenciákat is lehet szervezni, vagy akár családi eseményeket – mondta Lévai István Zoltán.
Tekintettel az elsődleges funkciójára, az új létesítményben olyan sportpadló lesz, amely nem károsítja az ízületeket. Ha pedig például szalagavatóra vagy koncertre veszik igénybe a csarnokot, arra az időszakra ezt a spotburkolatot speciális fedéssel látják el.