Kis kockázatú sikertörténet

Written by  B.Z. 2019.03.28.

Idősek és fiatalok is hamar belakták a parkot.

Három ütemben megvalósított beruházással esztétikus környezetet teremtett az önkormányzat saját költségvetéséből a Haladás utca és a Balassa Bálint utca találkozásánál. Most már leülhetnek, megpihenhetnek, találkozót beszélhetnek meg az emberek egy kellemes kis parkban ott, ahol korábban legfeljebb bódékból árultak ezt-azt az árusok.


VAA 5848 copy

VAA 5859 copy


Bizonyos kor után már nehéz a piacról vagy bármilyen bevásárlásból hazavinni a megvett árut, megrakottan jólesik megpihenni valahol az átszálláskor, ha egyik buszról a másikra vagy villamosra váltunk. Egy egyszerű buszmegállóban azonban nem jut mindenkinek hely, még ha az csomópontban van is. A lőrinci piac mellett, a Haladás és a Balassa Bálint utca találkozásánál most már elég hely van a megpihenésre – nem is akármilyen.


Találkahely


Régi vágyuk vált valóra a lőrinci piacra járóknak azzal, hogy ezen a forgalmas átszállóhelyen elkészült az a park, ahol akár az asztalokhoz ülve várakozhatnak egy járműre, vagy akár találkozóhelyként is használhatják a szépen kialakított ülőhelyeket. A több ütemben megvalósult beruházásra nem egészen 100 millió forintot költött Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata, s aki megnézi, nem mondhat mást, mint hogy megérte.


Régi gondolat


Ughy Attila már akkor gondolt e park kialakításának célszerűségére, amikor még nem is volt polgármester. Úgy vélte, hogy egy olyan kellemes környezetet kellene létrehozni a Haladás utcai buszmegálló környékén, amely összeköti a villamos- és az autóbusz-megállókat a piac területével, hogy szerves részévé váljon a piac az emberek mindennapjainak.
– Legyen egy emberhez méltó környezet, ahol le lehet ülni, ahol lehet beszélgetni vagy csak nézelődni, megpihenni, amíg várják az emberek a társukat a piacról, vagy a járművüket, amely hazaviszi őket – mondta a polgármester.
Márciusra, a beruházás harmadik ütemének befejeztével kialakult egy ilyen hely ott, ahol korábban egy bódéváros volt található nem éppen jó állapotú üzletekkel.

 

Kínálja magát


Szarvas Attila kiemelte, hogy egy régi probléma oldódott meg, ugyanis az idősek többször jelezték, hogy a piacról a megállók felé igyekezve megállnának pihenni, de nincs erre lehetőség. Az alpolgármester, aki egyben a körzet önkormányzati képviselője, elmondta: ez is hozzájárult annak a tervnek a megvalósításához, hogy egy olyan helyet alakítsanak ki, ahol az idősek megpihenhetnek, de a fiatalok is találkozási pontként használhatják.
Az elgondolás a jelek szerint be is vált, hiszen ottjártunkkor több asztalnál is ültek beszélgetve vagy falatozva – akár egy kerthelyiségben. Mintha a sétányokkal, ülőhelyekkel és asztalokkal kitágult volna a buszmegálló, kínálja magát a hely az erre közlekedőknek. A jelek szerint mind az idősek, mind a fiatalok szívesen vették birtokba a területet.


Igényből kiindulva


Az alpolgármestertől megtudtuk, hogy a fejlesztés első ütemében a piachoz vezető lépcsőt és a rámpát építették meg, majd a közvetlenül a buszmegállónál lévő sávot. Végül mindezt kitágították egészen a szomszédos ingatlan kerítéséig.
A tavasz beköszöntével egyre zöldülő kis parkot figyelve láthatóan minden erre elhaladó vagy megpihenő már most magáénak érzi a környezetet. Ebből pedig az következik, hogy amennyiben az emberek közvetlen igényeinek ismeretében valósul meg fejlesztés az utcákon, tereken, akkor kis kockázata van annak, hogy esetleg nem használják, vagy nehezen szokják meg az új körülményeket. A lőrinci piac melletti park megvalósításáról valóban elmondható, hogy egy kisebb sikertörténet.