Jól járunk a kerületi járdákkal

Written by  Bodzay Zoltán 2019.04.11.

Pestszentlőrinc-Pestszentimrén az infrastruktúra fejlesztése áll kiemelt helyen.

A kerület infrastrukturális beruházásainak egyik fontos eleme új járdák építése és a régiek felújítása, amit az önkormányzat kilencedik éve tartó járdafelújítási programjában saját maga finanszíroz. Ebben az időszakban a kerület 101 kilométer új, illetve felújított járdával lett gazdagabb.
VAA 5621 copy
A járda a közterületnek olyan része, amelyet még az autósok is igénybe vesznek olykor, amikor kiszállnak a járművükből. Az időseknek, a babakocsival közlekedő kismamáknak és a közösségi közlekedést igénybe vevőknek pedig mindennapi terepük, így egyáltalán nem mindegy, hogy a járdák felülete mennyire elhasználódott, feltöredezett vagy kátyús. A Pestszentlőrinc-Pestszentimrén 2011-ben útjára indított járdafelújítási program keretében az önkormányzat a korábbról örökölt rossz állapotú járdákat igyekszik már kilencedik éve felújítani, illetve újakat is építeni.


Első helyen


Év végi interjújában Ughy Attila a jövőépítés legfontosabb programpontjai között említette, hogy 2019-ben kiemelt helyet kap az infrastruktúra fejlesztése: „Jelenleg az infrastruktúra-fejlesztés áll kiemelt helyen, aminek révén folytatjuk a járdaépítési és a kerületi úthálózat-felújítási programot, és javítjuk a közösségi közlekedés feltételeit.”
Hogy erre van is igény, azt a bp18.hu weboldalon hónapok óta tartó felmérés igencsak igazolja. Ott arra a kérdésre válaszolhatnak még most is a helyi lakosok, hogy a közelmúlt kerületi fejlesztései, beruházásai közül melyiknek örülnek a legjobban. A szavazásban magas – április közepén csaknem 63 százalékos – aránnyal a járdák, utak felújítása szerepel az első helyen.


Aszfalt és térkő


Mint azt már többször is megírtuk, a 2011-ben elkezdett járdaprogram ebben az esztendőben is folytatódik. Lévai István Zoltán alpolgármester elmondta, hogy jelenleg mintegy 620 kilométer aszfaltozott járda van a kerületi önkormányzat kezelésében. A járdafelújítási program keretében 2016-ban 14 kilométer járdát újított fel az önkormányzat, 2017-ben 20 kilométert, 2018-ban pedig újabb 24 kilométernyi járda rekonstrukciója valósult meg.
A felújított járdák nagyobbik része aszfaltburkolatú, néhány kilométernyit pedig térkőburkolattal láttak el. Gyakori eset, hogy az utcákban élő fák gyökerei megemelik a járdát, ami egy mérték után balesetveszélyessé válhat. Az aszfaltozott szakaszokon a stabilitás és a gyökérállóság növelése érdekében 8 centiméter betont terítenek az aszfaltréteg alá.


Gondos ütemezés


Lévai István Zoltán hozzátette, hogy a járdaprogram 2011. évi kezdetétől napjainkig több mint 101 kilométer hosszú járdát építettek vagy újítottak fel a kerületben.
– Az átépítendő szakaszok tervezésénél mindig figyelembe vesszük a lakossági bejelentéseket, amelyek érkezhetnek a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. ügyfélszolgálatára, valamint a körzetek önkormányzati képviselői is tehetnek javaslatokat. Ezekből az információkból igyekszünk a lehető legjobb ütemezést kialakítani ahhoz, hogy hol mennyi járdaszakaszt építsünk vagy újítsunk fel. A veszélyes járdaszakaszok természetesen prioritást élveznek.


Főváros és közüzemek


Az alpolgármester elmondta, hogy idén 16 kilométer hosszú járda készül el. Nagy figyelmet fordítanak a kerület azon részeire, utcáira, ahol eddig egyáltalán nem volt járda. A cél az, hogy minden utcában legalább az egyik oldalon lehessen járdán közlekedni, ennek megfelelően tervezik a program egyes elemeit.
A járdafelújítási program nem érinti a Fővárosi Önkormányzat kezelésében levő főútvonalak mentén húzódó járdaszakaszokat, azokat az út kezelője építi át, ha meghibásodnak. Az elmúlt években épített és felújított 101 kilométer tehát csak a Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata által finanszírozott rekonstrukciót foglalja magában, ezen felül további járdák újulnak meg mindannyiszor, amikor az útpálya mellett a járdát is érintő közműfelújítási munkát végeznek, mert ilyenkor a közszolgáltató cégnek mindig helyre kell állítania a felbontott szakaszt.