Van egy órád a nyáron?

Written by  sajtóközlemény 2019.07.09.

Neked csupán 60 perc, három embernek az élet!

A Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat kiemelt feladatának tekinti a zökkenőmentes vérellátás megszervezését, amely a nyári hónapokban talán még nehezebb feladat. A rendszeres véradók közül is sokan elutaznak, így a szabadságok, nyaralások miatt csökken az önkéntesek száma, holott naponta 1600–1800 véradóra volna szükség. Éppen ezért hazánk legnagyobb humanitárius szervezete az Országos Vérellátó Szolgálattal közösen egy nyári promócióval igyekszik felhívni a figyelmet az önkéntesség e formájára.
„Neked egy óra, három embernek az élet” jelmondattal indított július 1-jétől szeptember 1-jéig tartó nyári kampányt a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ). Az akció fő célja az, hogy a nyári hónapokban is felhívják a figyelmet az önkéntes véradás fontosságára, arra, hogy ilyenkor is megfelelő mennyiségű vérre van szükség. Azok, akik vért adnak, egy személyes köszönőkártyát kapnak, amelyen egy egyedi kód is található. A kódot a www.voroskereszt.hu/veradasnyar oldalon feltöltők között értékes nyereményeket sorsolnak ki.
A tavalyi több mint 15 ezer véradó eseményen közel 390 ezer önkéntes vett részt. Különösen nagy volt azoknak a száma, akik életükben először adtak vért. A megyék közül Pest megye volt a legaktívabb. Jelenleg a 18–65 év közötti 50 kilogramm fölötti emberek adhatnak vért, és két véradás között minimum 56 napnak kell eltelnie. Egy véradás során 450 milliliter vért vesznek le, amelyből háromféle készítményt állítanak elő.
A megfelelő vérellátáshoz naponta 1600–1800 önkéntes véradóra van szükség, éppen ezért a nyaralásuk során is számos helyszínen, fesztiválon találkozhatnak a Magyar Vöröskereszt és az OVSZ munkatársaival. Többek között az EFOTT fesztiválon, a Művészetek Völgyében és a FEZEN fesztiválon is várják a véradókat.
A pontos véradó helyszínek és időpontok megtalálhatók a www.veradas.hu és a www.ovsz.hu oldalon, valamint a Vöröskereszt ingyenes véradás- mobilapplikációján.