Idősbarát önkormányzat lett Pestszentlőrinc-Pestszentimre

Written by  Bodzay Zoltán 2019.10.03.

Miniszteri díjakat adtak át a Pesti Vigadóban az idősek világnapja alkalmából.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma idősek világnapja alkalmából október 2-án, a Pesti Vigadóban tartott eseményén Kásler Miklós miniszter ünnepélyes keretek között adta át az arra érdemes személyeknek, önkormányzatoknak a kitüntetéseket, közöttük Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzatának is.

idosbarat1

idosbarat2

idosbarat3

„Minden nemzet, ha ad magára és van önbecsülése, értékként tiszteli az időseket, ahogyan a magyar nemzet ismert 1100 éves történelme során mindig ezt tette” – mondta az emberi erőforrások minisztere a Pesti Vigadóban, az idősek világnapja alkalmából tartott ünnepségen, amelyen átadták az Idősbarát önkormányzat és az Idősekért díjakat.
Útravaló batyuban
– Egy nemzet akkor marad fenn, ha a családokra támaszkodik, és akkor erős, ha minden életkori rétege teljesíti a kötelességét, helytáll élete során és helytáll a családban. A család irányítói mindenképpen a szülők, akik szervezik a gyermekek életét, de a család szíve és lelke a nagyszülő. Ahogy a szív ellátja oxigénnel az egész szervezetet, átszövi a szöveteket, ugyanezt teszik a nagyszülők is. A család így együtt képez egy olyan biztonságot, menedéket, ahova mindenki visszavonulhat és ahonnan mindenki elindulhat – hangsúlyozta beszédében Kásler Miklós.
A miniszter hozzátette: az, hogy az útravaló batyuban mi van, nem csak a szülőktől függ, hanem nagymértékben a nagyszülőkön is. Ők azok, akik végig dolgozták az életüket, ők szenvedték meg a történelem viszontagságait, a rendszerek, az ideológiák változásait, forradalmaink sárba tiprását, vérbe fojtását.
Örök érték
Kásler Miklós szerint egyetlen társadalom sem nélkülözheti a megélt élet tapasztalatait, amelyeket megszűrt az idő, kiszűrte az értékeket, hogy azokat át lehessen adni. Ha egy nemzetnek van önbecsülése, értékként tiszteli az időseket. Kiemelte: a magyar nemzet mindig értékként tisztelte az időseket, írott forrásaink és a hagyományaink szerint a nemzetet összetartó erő az ősök tisztelete volt.
Kásler Miklós hangsúlyozta, hogy az ország politikai mozgástere, gazdasági lehetőségei kibővültek, kiteljesedtek. A kultúrában, oktatásban soha nem látott fejlesztések történnek. Vissza nem térő pillanat ez a magyar családoknak, embereknek, köztük a nagyszülőknek is, hiszen amit most átadnak az unokáiknak – a kereszténység, az európai kultúra és a hagyományos magyar értékek – most megfelelő talajra találhat.
A miniszter szólt arról is, hogy az élet célja és értelme nem a pénz, a hatalom és az élvezetek.
– Mindannyian megéljük, hogy a vágyak tovaszállnak, a pénz értéktelenné válik, a hatalom pedig elillan, de ami nem illan el, az örök érték a család, a felnőtt, felnevelt gyermekek és a zsibongó unokák látványa, és az az élettér, amiben mindez kibontakozik és virágba szökken – fogalmazott ünnepi köszöntőjében Kásler Miklós.
A díjazottak
A rendezvényen Idősekért díjat vehetett át Szabó Attila, a Berettyó-Körös Többcélú Társulás idősotthonának vezetője, Sütő Teréz, a soproni Alzheimer Café létrehozója, Rézmovits Ádám, a Magyar Államkincstár főosztályvezetője, Lang Zoltánné, a Fejér Megyei Integrált Szociális Intézmény vezetője, Somogyiné Berkes Magdolna, a Fővárosi Önkormányzat Kamaraerdei Úti Idősek Otthonának mentálhigiénés munkatársa, valamint Vasvári Ibolya, a Dr. Raksányi Árpád Integrált Szociális Intézmény vezetője.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Belügyminisztérium által 16. alkalommal adományozott Idősbarát önkormányzat díjat Berettyóújfalu, a főváros XVII. kerülete, a főváros XVIII. kerülete, Kecskemét, Kőszeg, Lenti, Solt, Szentgotthárd, Szolnok és Vác önkormányzata kapta. A díjakat Kásler Miklós mellett Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár és Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár, valamint Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár adta át.
Közös eredmény
Az Idősbarát önkormányzat díjátadó ünnepségén Ughy Attila polgármester mellett jelen volt Dömötör István alpolgármester is. Az idősügy területén végzett tevékenységéért Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzatnak adományozott díj indoklásaként szerepelt az idősek tanulási, önképzési lehetőségeinek biztosítása, a hagyományőrzésre és a nemzedékek közötti kapcsolatépítésre helyezett hangsúly is.
Még ugyanezen a napon, Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata idősek világnapja alkalmából rendezett ünnepségén a Rózsa Művelődési Házban Ughy Attila a díjról elmondta, hogy azt ugyan közvetlenül egy személynek adják át, de soha nem egy ember érdemli ki.
– A díj elnyerésében ugyanúgy benne vannak az egészségügyi szolgálatok, az önkormányzat munkatársai, s mindazok akik a kerületben az idősek érdekében dolgoznak. Ezt a kitüntető elismerést közösen értük el, s a mai napon közösen megünnepelhetjük – hangsúlyozta a polgármester.