A koronavírusról

Written by  Kerekes András 2020.02.05.

Magyarországon nincs koronavírussal fertőzött beteg – legalábbis lapzártánk idején még ez volt a helyzet. Remélhetőleg ez a későbbiekben is érvényes marad.

Ugyanakkor minden eshetőségre föl kell készülni. „A legfontosabb, hogy ne engedjük elbagatellizálni a dolgot. Baj nincs, de lehet” – mondta péntek reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor miniszterelnök.
Az Egészségügyi Világszervezet múlt csütörtöki genfi tanácsülésén kihirdette a globális egészségügyi vészhelyzetet. A magyar kormány már korábban operatív törzset állított föl Müller Cecília országos tisztifőorvossal, Pintér Sándor belügyminiszterrel és Kásler Miklós EMMI-miniszterrel. A miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely nem zárta ki, hogy a napokban akár leállíthatják a Kína és Magyarország közötti repülőjáratokat is. A Liszt Ferenc repülőtér fokozott biztonsági intézkedéseket léptetett életbe, és más beléptetési pontokon is korszerű eszközökkel szűrik ki a lázasan érkezőket.
Az Egészségügyi Világszervezet január végi adatai szerint már csaknem tízezer embert fertőzött meg a koronavírus, elenyésző kivételtől eltekintve Vuhanban és a környékén, s eddig 212-en haltak meg. A gócpontot, a Hupej tartománybeli 12 milliós várost, Kína hatodik legnépesebb települését karanténba zárták, de jó néhány vírusgazda – anélkül, hogy tudott volna a fertőzéséről – még az intézkedés előtt útra kelt, hiszen a februárban esedékes holdújévet, a kínaiak egyik legnagyobb ünnepét hagyományosan kisebbfajta belső népvándorlás előzi meg és kíséri a csaknem másfél milliárd lakosú országban. Ez lehet a magyarázata annak, hogy már Pekingben is több mint száz fertőzött személyt kezelnek.

VAA 9957r


Visszatérve Budapestre: a kerület piacai közül most alighanem a Sárkány Centerre irányul a legnagyobb figyelem, hiszen ott szép számmal dolgoznak kínaiak. Nagy Péter értékesítési vezető úgy tudja, mostanában nem érkeztek Kínából, viszont nem kevesen utaztak haza a holdújévi ünnepségekre. Őket a napokban várják vissza, és természetesen minden szükséges egészségügyi óvintézkedést megtesznek a fogadásukra. Valószínűbb azonban, hogy a hazalátogatók kénytelenek lesznek meghosszabbítani a szabadságukat, mert mind több légitársaság dönt úgy, hogy átmenetileg szünetelteti kínai járatait.
A budapesti kínai nagykövetség a HVG értesülése szerint arra kérte a Magyarországon tartózkodó kínai állampolgárokat, hogy azok, akik december vége óta jártak Hupej tartományban, vagy érintkeztek ott járt emberekkel, esetleg Magyarországra érkezésük után betegség tüneteit észlelték magukon, haladéktalanul jelentkezzenek a követségen.
Ezekben a hetekben különben évről évre nem kevesen lesznek influenzásak, most is már több kórházban látogatási tilalmat rendeltek el. Ami az egészségügyi maszkokat illeti, egyes kerületi gyógyszertárakban csütörtök este még kapható volt maszk, a Thököly úti BENU gyógyszertárban elfogyott, de péntek reggelre kaptak egy kisebb adagot. Dr. Sélley Csaba gyógyszertárvezető közölte, hogy a napokban jelentős tételt várnak, így e tekintetben nem lesz ok aggodalomra.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ két ingyenesen hívható telefonszámot helyezett üzembe, amelyeken a nap 24 órájában szakemberek válaszolnak a kérdésekre: 06-80-277-455 és 06-80-277-456.