Főhajtás a forradalomra emlékezve

2021.10.22.

Október 22-én a Béke téren ünnepélyesen emlékeztek meg kerületünkben az 1956-os forradalomról és a forradalom áldozatairól, hőseiről.

Heilauf Zsuzsanna, a Tomory Lajos Múzeum intézményvezetője mondott ünnepi beszédet az egybegyűlteknek, beszédével főt hajtott az egykori kerületi forradalmárok előtt is.  

- Egy települést, jelen esetben a XVIII. kerületet nem csak épületek, utcák, dolgok alkotják. Ebben az élő, lélegző nagyvárosban mi, emberek, az általunk alkotott közösség vagyunk a legfontosabbak. És most olyan elődökre emlékezünk, akik nem a dicsőséget, a pénzt vagy hatalmat keresték. Nehéz feladatokat vállaltak akár életük kockáztatásával vagy életüket áldozva – hallhattuk többek közt Heilauf Zsuzsától.   

A koszorúzáson részt vettek kerületünk vezetői, a politikai pártok és civil szervezetek képviselői, iskolák, a Politikai Foglyok Szövetsége, és Margitta város önkormányzatának képviselői. Mindannyian koszorúkkal rótták le tiszteletüket a forradalom, annak hősei és a mártírhalált halt honfitársaink emléke előtt.