Ne égess, komposztálj! - elindult a KomPOSZTold kampány

2022.09.15.

Kedves kerületi lakosok!

Elindult a HungAIRy levegőtisztaság-védelmi projekt egyik akciója a KomPOSZTold kampány, amely a fővárosi lakosok számára népszerűsíti a komposztálást.

A kampány legfőbb célja, hogy a fővárosi lakosság szélesebb körével megismertesse a komposztálás folyamatát, illetve elérhetővé váljon számukra a közösségi komposztálás. A kampány során 5 budapesti kerület fővárosi tulajdonú területén hoztunk létre közösségi komposztálásra alkalmas komposztpontokat, köztük a XVIII. kerületben is. Pontonként 4 külön álló, nagy űrtartalmú, újrahasznosított műanyagból készült komposztládát helyeztünk ki. Szeretnék elérni, hogy olyan komposztközösségek alakuljanak ki, akik rendszeresen és hozzáértően gondozzák a komposztpontokat.

Új közösségi komposztpont helyszíne: Budapest, XVIII. kerület, Hosszúház utca 10.

Nincs egyszerűbb, olcsóbb és környezetkímélőbb módja a szerves hulladékaink feldolgozásának, mint a komposztálás. A háztartásokban termelődő hulladék körülbelül a 30-40%-a biológiailag lebontható szerves anyag, amely megfelelő körülmények biztosítása mellett komposztálással alig egy év alatt lebomlik. Ugyanez érvényes a kerti hulladékokra is: nem érdemes a lenyírt füvet és az összegyűjtött avart a kukába gyömöszölni, elégetni pedig az egészségünk elleni súlyos vétek. A végtermék, a kész komposzt felhasználásával nem kell többé virágföldet venni a növényeink számára és a kertünk talaja is sok fontos tápanyaggal gazdagodik.
A komposztálás az egyik legősibb emberi tevékenység. Ideje újból elkezdeni, hiszen nemcsak magunknak, de a környezetünknek is csak használunk vele!

A komposztládákat bárki használhatja, azonban szeretnénk kérni, hogy a komposztálókon található tájékoztatót figyelmesen olvassák el és tartsák be az előírásokat!

Kérdéseiket és észrevételeiket feltehetik az This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. e-mail címen vagy személyesen a Zöld Budapest Tanácsadó Irodában (Időpontfoglalás a Főpolgármesteri Hivatal ügyfélszolgálatára (budapest.hu)) (Budapest 1052 Bárczy István utca 1-3.). Minden kérdést és ötletet szívesen fogadunk. További tudnivalókat a komposztálásról és projektünkről a www.hungairy.hu oldalon találhattok.

Jó komposztálást kívánunk!