Pestszentlőrinci Nyitnikék Óvoda

Pestszentlőrinci Nyitnikék Óvoda Mackó kuckó Tagóvodája
Vezető: Csomósné Bányácski Anasztázia 
Cím: 1185 Budapest, Fülek utca 2/B.

 

pdfAlapító okirat

Van egy óvoda messze a főút zajától, ahol gyermekeink jó levegőjű környezetben tölthetik napjaikat. Ez a Fülek utcai Nyitnikék Óvoda. Hatalmas fás-napos udvara, sok-sok bokra, terráriuma, sziklakertje állandó lakhelye madárnak, bogárnak, teknősnek, megfigyelési lehetőség a gyermekeknek, akik minden nap időről-időre felfedezhetnek valami újat, érdekeset.

Az első tavaszi virág megjelenésétől az utolsó levél lehullásáig minden a szemük előtt zajlik, és ezt a lehetőséget ki is használjuk, hogy gyermekeinket természetet szerető, iránta érdeklődő és védő emberré formáljuk.

Ezt kívánja tőlünk a Helyi nevelési Programunk is, ami kiemelten foglalkozik a "Környezet megismerése és természetvédelmi nevelés"-sel.

A környező világ megismerésének része az évszakok megfigyelése, a növények és állatok viselkedésével, gondozásával való megismerkedés. Fokozatosan az érzelmeken és a játékon keresztül tanítjuk meg őket a természet szeretetére és védelmére. Önként vállalt tevékenységek közben megismerik a felfedezés örömét, megtapasztalják, hogy a természetben minden érték. Segítenek az évszakoknak megfelelő kerti munkákban, a természetsarok gondozásában, gyűjtögetésben, az állatokról való gondoskodásban, zöldség és gyümölcsfeldolgozásban, sütésben, főzésben.

Rendszeresen kirándulunk, hiszen természetszeretetre, megóvásra nevelni csak a természetben lehet.

Olyan hagyományokat alakítottunk ki, melyek szebbé, tartalmasabbá teszik a mindennapokat. Hagyományos ünnepeinken túl ( mikulás, Karácsony, Farsang, Húsvét, anyák napja, Gyermeknap, majális, Iskolába menők búcsúztatása ) a természet jeles napjairól sem feledkezünk meg ( Állatok világnapja, Víz napja, Föld napja, Madarak és Fák napja, Környezetvédelmi világnap )

<

Feladatunknak tartjuk a nyugodt, érzelmi biztonságot nyújtó, családias légkör megteremtését is. A mindennapok rohanása közben szeretnénk egy kis nyugodt szigetté válni a gyermekek számára, ahol biztonságban lehetnek, amíg a szüleik távol vannak tőlük.

Mindenki saját ütemében játszik, dolgozik, fejlődik. A gyermekek képességeit kötetlen formában, komplex módon, a játékban és a természetes élethelyzetekben fejlesztjük. Nevelőmunkánk során figyelembe vesszük az egyéni eltéréseket. A fejlődést állandó folyamatnak tekintjük. Célunk nem a különbségek eltüntetése, hanem a gyermek személyiségének sokoldalú fejlesztése.

Arra törekszünk, hogy az óvodánkban biztosított tevékenységi formákon keresztül a gyermekek olyan fejlődési fokra jussanak el, amely alkalmassá teszi őket az iskolai élet megkezdésére.

Munkánk során figyelmet fordítunk arra, hogy teljessé tegyük az óvoda-gyermek, óvoda-szülő kapcsolatot. A családi nevelést kiegészítve gondozzuk, fejlesztjük a gyermekeket.

Ennek érdekében - a szülők igényeit figyelembe véve - egyre több lehetőséget biztosítunk az óvoda életébe történő betekintésre.

Óvodánk két egymás melletti épületben üzemel. A fő épületben öt, míg a tagóvodában egy csoport üzemel.

Minden csoportnak két óvónője és egy dajkája van, akik lehetőség szerint az óvodába lépés pillanatától egészen az iskolába kerülésig foglalkoznak a gyermekekkel.

A csoportszobák esztétikusak, otthonosak, a berendezések messzemenően megfelelnek a gyermekek igényeinek. Nagy és igen jól felszerelt tornaterem biztosít lehetőséget a mozgásfejlesztésre.

Logopédus, gyógytornász, fejlesztő pedagógus, pszichológus, szükség esetén a gyermekvédelmi felelős is segíti munkánkat, s a szülők is kérhetik segítségüket nevelési problémáik megoldásában.

Óvodánknak a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium és az Oktatási és Kulturális Minisztérium a "Zöld Óvoda" címet adományozta már két alkalommal (2006-ban és 2009-ben is )

A kerületi Zöld Óvoda címet is elnyertük 2009-ben.

Udvarunkon több madáretető, madárodú és madáritató található, melyeket a környék madarai állandóan látogatnak., hiszen egész év folyamán gondoskodunk róluk. Ezért a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettől megkaptuk a "Madárbarát Óvoda"címet is, erre is igen büszkék vagyunk.
Folyamatosan azért dolgozunk, hogy ezt a két kitüntető címet megtarthassuk, s minél többet tehessünk környezetünkért és a természetvédelemért. Mindennapjaink is ezt tükrözik, s ebben a gyermekek nagyon lelkes és érdeklődő résztvevők.

 

Általános Vezető-helyettes: Csomósné Bányácski Anasztázia

 

Additional Info

  • Vezető: Csomósné Bányácski Anasztázia
  • Cím: 1185 Budapest, Fülek utca 4.
  • Telefon: +36-1/292-10-55
  • Fax: +36-1/292-1055
  • E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
From:

Hír naptár

« January 2020 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Csatlakozz közösségünkhöz