Pestszentimrei Zöld Liget Óvoda

Written by  2015.09.10.

pdfAlapító okirat

pdfIlyenek vagyunk

Tagóvoda:
Pestszentimrei Zöld Liget Óvoda Bagolyvár Tagóvodája
További információk
Vezető: Ács Ildikó
Cím:1188 Budapest, Rákóczi utca 129.
Telefon: +36-1/292-3425
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Óvodánk több mint fél évszázados múlttal rendelkezik, 2012-ben ünnepeltük fennállásunk 60. évfordulóját. Intézményünk a 18. kerület kertvárosi részében található, Pestszentimrén.

Óvodánk 5 csoportos óvoda :
-  4 csoport a bázis óvodában
-  1 csoport a tagóvodában

11 óvónő
 8 dajka
 1 pedagógiai asszisztens
 1 óvodapszichológus
 1 óvodatitkár
 2 karbantartó
Összesen : 24 fő
 

2011.szeptember 23.-án ünnepeltük Rákóczi utcai tagóvodánk 25. évfordulóját.
1982-ben adományozta ezt a családi házat Repei Józsefné az önkormányzatnak óvoda létesítésére. 1986 őszétől járnak ide gyermekek. Minden év októberében hagyományosan koszorúzási ünnepséget rendezünk az óvoda falán lévő márványtábla alatt.

Óvodai nevelésünk sajátossága a környezettudatos magatartás kialakítására való törekvés. Emellett a gyerekek mozgásigényének kielégítésével az egészséges életmódra neveléssel is foglalkozunk. Tornaterem nélkül ez időjárástól függően a kinti tornapályán valósulhat meg.
Tevékenységeinket (mese, vers, ének-zene, énekes játék, rajz, mintázás, kézimunka, mozgás) a környezetismeretből kiindulva az évszakokhoz kötődve tervezzük.

Valljuk, hogy a gyermekek, akiknek éppen ebben a korban alakulnak ki alapvető személyiségjegyei megbarátkozva a természet szépségeivel, törvényszerűségeivel, a természeti folyamatok kölcsönhatásaival, később természetes módon védik is ezeket az értékeket, várhatóan felnőttként is.
Fontos szerepet töltenek be óvodánk életében az ünnepek és a hagyományok. Kiemelt jelentőségűek a „Zöld napok”.
A szülők felé nyitottak vagyunk, így ünnepeink és hagyományaink egy része (szüret, karácsony, barkács délutánok/délelőttök, Föld napja, gyereknap, Családi Nap) nyílt a szülők részére is.

Nevelőtestületünk 1989 óta dolgozik környezet- és természetvédő szemlélettel. Környezetvédelmi programunk 1996-ban indult, helyi óvodai programunkat pedig 1999-től kezdtük bevezetni.
Helyi adottságaink, udvarunk kedvező elrendezése megindította fantáziánkat. Egyéni arculatú óvodakertet hoztunk létre. Az udvarunkat úgy alakítottuk ki, hogy a játszóteret meghagyva a közvetlen és közvetett megfigyelésre, tapasztalatszerzésre sok lehetőséget tudjunk kínálni.
Kialakítottuk a legjellemzőbb természeti társulásokat: Halastó, mini erdő, szikla-, virágos-, szőlős-, veteményeskert, fűszerspirál, madáritatók.
A csoportokban akvárium, terrárium van. A teknősök tavasztól egy számukra kialakított tóban kint úszkálhatnak.
A gyerekek aktívan részt vesznek az állatok, növények gondozásában, etetésében. Nagy hangsúlyt fektetünk a környezeti nevelésre, óvodai nevelésünk sajátossága a környezettudatos magatartás kialakítására való törekvés.
Nevelőmunkánkba mindig is beépítjük a természet megismerését, óvását. Óvodásainkat arra neveljük, hogy ami megmaradt a természetből arra vigyázni kell, az őket körülvevő környezetet, élővilágot óvni, védeni kell. Óvodás korban a gyereket leginkább a mikrokörnyezetük érdeklik, azt figyelik és arról faggatják a felnőtteket állandóan. Megbeszéljük, hogy a növényeket ne tépjék le, hiszen elhervad, minden a helyén a legszebb.
Arra törekszünk, hogy alkalmanként ismerjenek meg egy-egy új virágot, növényt, bokrot, fát, így hamarosan összehasonlítjuk a bokrot a fával, megbeszéljük, mi is a különbség a kettő között. Nagyítóval, távcsövekkel megfigyeljünk, megtapasztalunk, felderítünk dolgokat.
Mivel a gyermek legfőbb tevékenysége a játék, ezért interaktív és szenzitív játékokkal szeretnénk még élményszerűbbé tenni közvetlen környezetünk adta lehetőségeket.
Differenciált bánásmódot alkalmazunk, egyéni foglalkoztatáson bontakoztatjuk ki a gyermekek képességeit, felzárkóztatunk és fontosnak tartjuk a tehetséggondozást is.
Ahhoz, hogy ezt a tudást a gyerekek és mi felnőttek is megszerezzük, nagyon sok pályázatot írunk, céltudatosan a környezeti nevelés területén.
Nyertünk már palackzsugorítót, aszaló berendezést, udvari játékokat, sportszereket és számtalan kirándulást.
2005 óta rendszeresen részt veszünk a Madarász-ovi programban, mely során évente 4 alkalommal vetítésen ismerkedhetnek meg a gyerekek itt az óvodában hazánk madárvilágával és évente 3-4 alkalommal kirándulunk, ahol saját élőhelyükön, a természetben is megismerhetik ezeket és megtapasztalhatják a vetítés alkalmával látottakat-hallottakat.
Óvodáink  Madárbarát Óvoda illetve Kert címmel is büszkélkedhetnek, valamint 2008-ban mindkét intézményünk elnyerte a Környezetvédelmi és Vízügyi valamint az Oktatási és Közművelődési Minisztérium által kiírt pályázatán a „Zöld óvoda” címet. A kerületi Önkormányzat „Zöld óvoda - Zöld iskola” Pályázatán is sikeresek voltunk.
Az óvoda felnőtt és szülői közössége együtt szépíti környezetünket.
1996 őszétől folyamatosan veszünk rész kerületi és fővárosi pályázatokon.
A „Szebb, virágosabb XVIII. kerületért” pályázaton végleg elnyertük a vándorserleget.

Kapcsolatot ápolunk egy másik zöld óvodával, Pásztón a Százszorszép óvoda a partnerünk, akikkel kölcsönösen meglátogatjuk egymást, megismerkedünk a helyi nevelési programokkal, helyi sajátosságokkal, tevékenységekkel.
Partneri kapcsolatban állunk egy ökoiskolával is, a Kastélydombi Általános Iskolával, ahová évről évre egyre több óvodásunkat íratják be, mert a szülők itt látják biztosítva óvodai környezeti nevelésünk folytatását.
Kirándulásainkat is tudatosan szervezzük, jártunk már a gyerekekkel a Fővárosi Állatkertben, a Tropicariumban, a Szemlő-hegyi barlangban, a Budakeszi Vadasparkban.
Pedagógiai innovációs pályázat elnyerésével nevelőtestületünk eljutott a Duna-Dráva Nemzeti Park Gemenci tájegységébe, de jártunk már a Balaton-felvidéki Nemzeti Park több területén és bejártuk már a Duna-Ipoly Nemzeti Park több tanösvényét is.
2009-ben az Állatok Napjához kapcsolódva adtunk át egy Mini Tanösvényt.
A kiránduláson látottak, tapasztaltak indították el fantáziánkat, hogy óvodánk udvara is alkalmas lenne egy gyermek közeli tanösvény kialakítására, ahol interaktív módón szerezhetnek tapasztalatokat és megismerhetik az őket körülvevő élőlényeket: növényeket, állatokat, gombákat.
Egy kerületi innovációs pályázat beadása volt ehhez a kezdeti lépés, mely eredményeként sikerült kialakítanunk Óvodás Mini Tanösvényünk első állomásait, melyet 2009-ben az Állatok Napjához kapcsolódva adtunk át. Folyamatosan fejlesztjük, 2012-ben mezítlábas ösvénnyel, 2013-ban szelektív interaktív játékkal, 2014-ben meteorológiai állomással bővítettük. Tanösvényt 5. évfordulója alkalmával a Zöld Liget Sétáló névre kereszteltük.
Hogy szakmailag is kellőképpen alátámasszuk környezeti nevelési tevékenységünket továbbképzési tervünket is ehhez igazítjuk:
11 óvodapedagógusból 2 fő elvégezte a Környezeti nevelő szakot,
3 fő a Környezet Kultúra 4x3 napos tanfolyamát,
egyikőnk már tagja a Környezetünkért Óvodai Egyesületnek.

Az óvodapedagógusok mellett szükség szerint szakképzett fejlesztőpedagógus, gyógy testnevelő, logopédus és pszichológus foglalkozik a gyerekekkel a sószobában, melyet a szülők is igénybe vehetnek a gyermekükkel. Középső csoportos kórtól lehetőség van hittan oktatásra.

Működő Honlapunk: www.zoldligetovoda.hu                                                                                 

Általános Vezető-helyettes: Cétényi Dóra

Last modified on Friday, 12 October 2018 20:27
From:

Hír naptár

« March 2018 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Csatlakozz közösségünkhöz