A fûtés is lehet veszélyes

Írta:  2015.10.01.

Fûtési technológiától függetlenül komoly veszélyt jelenthet a készülék nem rendeltetésszerû használata, a szabálytalan kivitelezés, illetve a mûszaki felülvizsgálat vagy ellenõrzés elmulasztása. Bár a hûvösebb idõben egyre több otthonban kezdenek el fûteni, még nem késõ a hivatalos fûtési szezon kezdete elõtt szakemberrel ellenõriztetni a tüzelõ-fûtõberendezéseket és az égéstermék-elvezetõ rendszereket .
 
A nem rendeltetésszerû használat következtében jelentõs anyagi kárral és esetenként súlyos sérülésekkel járó tûzesetek alakulhatnak ki, de nem ritka a fizikai robbanás sem. Nagyobb eséllyel rakódik le káros anyag az olyan égéstermék-elvezetõ rendszerben, amelyben hulladékot vagy más, nem megfelelõ tüzelõanyagot égetnek, az elzáródott kéménybõl pedig a káros anyagok visszaáramolhatnak. Ezek a veszélyforrások a megfelelõ használattal teljesen kiküszöbölhetõek!
 
A szabálytalan kivitelezés miatt az égéstermék visszaáramolhat, a tüzelõ-fûtõberendezések meghibásodhatnak. A zárt térbe visszajutó gázok, így a szén-monoxid már alacsony koncentrációban is komoly veszélyt jelentenek az ott tartózkodókra. A rosszul bekötött eszköz gyakrabban meghibásodhat, azt gyakrabban kell javítani és rövidebb idõ alatt tönkremegy, ráadásul jóval több pénzt kell ráfordítani. Mindez megelõzhetõ, ha megfelelõ minõségû termékeket vásárolunk, a tervezést és a kivitelezést pedig valódi szakember végzi el!
 
A mûszaki felülvizsgálat és ellenõrzés fontos feltétele a fûtési rendszer biztonságos mûködtetésének, hiszen idõben kiderül, ha valamilyen karbantartási vagy javítási munkára van szükség. Ezt a munkát is minden esetben bízzuk szakemberre. A fûtési rendszer valamennyi elemét ellenõriztetni kell az elõírás szerinti idõszakonként!
 
Budapest, 2015. október 1.
 
Fõvárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság
 
 

Hír naptár

« November 2015 »
H K Sze Cs P Szo V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Csatlakozz közösségünkhöz