Gyermekek átmeneti otthona

Írta:  2021.02.22.

Cím: 1181 Budapest, Kondor Béla sétány 19.

Telefon: +361-296-0081, +3620-402-0006

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Weblap: www.csibesz18.hu

Szakmai vezető: Kovács Péter József

Nyitvatartás: 0-24 óra

A gyermekek átmeneti otthona megszakítás nélküli munkarend szerint működő bentlakásos gyermekintézmény, ahol is az otthon belső életének rendjét, az elhelyezett személyek jogai gyakorlásának és kötelességei teljesítésének szabályait házirend tartalmazza.

A gyermekek átmeneti otthonában az a családban élő, 3-18 év közötti gyermek helyezhető el, aki átmenetileg ellátás és felügyelet nélkül marad, vagy elhelyezés hiányában ezek nélkül maradna, valamint akinek ellátása a család életvezetési nehézségei miatt veszélyeztetett.

Az átmeneti gondozás keretében a lakóhelyéről önkényesen eltávozott vagy gondozási helyét elhagyni kényszerült gyermek számára az állapotához, a bekerülésének körülményeihez igazodó speciális ellátást, lakhatást (ideiglenes gondozást) biztosítunk az Átmeneti Otthonban.

A gyermekek átmeneti gondozása keretében a gyermek teljes körű ellátásáról gondoskodunk, mely magába foglalja a gyermek testi, értelmi, érzelmi és erkölcsi fejlődését elősegítő, az életkorának, egészségi állapotának és egyéb szükségleteinek megfelelő étkeztetést, ruházattal való ellátását, mentálhigiénés és egészségügyi ellátását, gondozását, nevelését, lakhatását. A szabadidő hasznos eltöltése során gondot fordítunk a készségfejlesztésre, és a társadalmi integráció szempontjából nélkülözhetetlen konstruktív életvezetés megalapozására is.

Ellátás igénybevételének feltétele

  • kerületi lakcím: bejelentett lakóhely vagy tartózkodási hely
  • Gyermekek Átmeneti Otthonában történő felvétel iránti kérelem benyújtása
  • Megállapodás megkötése az igénybevételről a törvényes képviselővel

A gyermekek átmeneti gondozása, a gondozás alapjául szolgáló ok fennállásáig, de legfeljebb 12 hónapig tart, kivéve, ha az utógondozói ellátásban részesülő szülő a gyermekével együtt veszi igénybe az ellátást. Ebben az esetben a gyermek átmeneti gondozása legfeljebb a szülő utógondozói ellátásának fennállásáig tartható fenn az utógondozói ellátás helyszínén. Ha az átmeneti gondozás időtartama eltelt, azonban a gyermek családi környezetébe nem térhet vissza, az elhelyezés - a szülő vagy más törvényes képviselő kérelmére vagy beleegyezésével - hat hónappal, szükség esetén a tanítási év végéig meghosszabbítható.

Az átmenti gondozás térítési díj ellenében vehető igénybe, a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátások és gyermekvédelmi szakellátások térítési díjáról és az igénylésükhöz felhasználható bizonyítékokról szóló 328/2011. (XII. 29.) számú Kormányrendelet, valamint Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata rendelete alapján.