Ingyenes HPV oltás

Írta:  2015.08.17.
Tájékoztató Szülők számára
 
 
Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzat Képviselő-testülete 2015. évben úgy döntött, hogy támogatja a kerületben állandó lakcímmel rendelkező és a 2015/16-os tanévben 7. osztályba járó fiúgyermekek HPV elleni védőoltásának költségét.
A Képviselő-testület határozataival teljes mértékben átvállalta a 3 injekcióból álló védőoltás költségeit.

Az iskolai keretek közötti első két védőoltásra előreláthatólag 2015 őszén kerül sor. A teljes immunitáshoz szükséges harmadik védőoltást 2016 tavaszán kapják meg a fiúgyermekek az iskolaorvosok, illetve védőnők segítségével az iskolákban.
Azok a fiúk, akik a kerületben állandó lakcímmel rendelkeznek és a 2015/16-os tanévben 7. osztályosok, de nem XVIII. kerületi iskolába járnak, az alábbi elérhetőségek valamelyikén jelentkezhetnek Dér Paula egészségügyi referensnél: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. és a 296-1357-es telefonszámon. A jelentkezési határidő: 2015. szeptember 30. A szülői nyilatkozat letölthető innen: >>
 
Miért érdemes oltani a HPV ellen a fiúkat is?
 
A humán papillóma vírus (HPV) fertőzésről
A humán papillóma vírus (HPV) a leggyakoribb vírusos eredetű, szexuális úton terjedő betegség. A szexuálisan aktív felnőttek - nők és férfiak egyaránt - akár 70%-ánál is bekövetkezhet a fertőzés egy, esetleg több törzzsel.
A fertőzések 5-10 százaléka tartóssá válik, és idővel szemölcsök, illetve daganatos elváltozások kialakulásához vezethet a nemi szerveken és azok környékén, a végbélben, a száj-garat üregben. A fertőzés leküzdését követően nem alakul ki természetes védelem az újrafertőződéssel szemben.
 
 Milyen betegségeket okozhat a HPV férfiakban?
A férfiakban a HPV 6, 11 típusai ugyanúgy okozhatnak nemi szervi szemölcsöket, mint a nőkben. A nemi szervi szemölcsök általában jóindulatúak, kezelésük kellemetlen, fájdalmas, hosszadalmas, költséges, gyakran kiújulhatnak. A daganatkeltő típusok nemi szervi, végbél és szájüregi daganatokat okozhatnak a férfiakban is. A hímvessző rákok 40%-át, a végbélrákok 90%-át és bizonyos száj-garatüregi rákok kb. 40-60%-át HPV okozza. Irodalmi adatok szerint Európában az évente újonnan diagnosztizált HPV okozta rákok kb. 30%-a férfiaknál alakul ki.
 
A védőoltásról
Az óvszer használata ugyan csökkenti a megfertőződés esélyét, de nem ad biztos védelmet.
A 4 komponensű védőoltás az egyetlen vakcina jelenleg, amellyel a fiúk és a férfiak is olthatók.           Az oltóanyag, közel 100%-os védelmet nyújthat hosszú távon az oltott személynek. A fiúk beoltása a fertőzés továbbterjedésének megakadályozása szempontjából egyenlő fontossággal bír a lányokéval.
Egyrészt megvédi az oltott egyént a HPV 6,11,16,18-as törzsek által okozott betegségek kialakulásától, másrészt megakadályozza, hogy az illető tünetmentes hordozóként megfertőzze a jelenlegi, vagy jövőbeni partnerét. A felelős szexuális magatartásunkhoz is hozzátartozhat a HPV prevenció.


Kérjük, a témával kapcsolatban kísérje figyelemmel a helyi médiákat.


Hír naptár

« Június 2014 »
H K Sze Cs P Szo V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Csatlakozz közösségünkhöz