Ingyenes HPV oltás

Írta:  2012.04.25.
 
Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzat Képviselő-testülete 2012. évben is úgy döntött, hogy támogatja a kerületben állandó lakcímmel rendelkező és a 2011/12-es tanévben 7. osztályba járó leánygyermekek Human Papilloma, illetve a Condyloma vírusa elleni védőoltását.   A Képviselő-testület határozataival teljes mértékben átvállalta a 3 injekcióból álló védőoltás költségeit.
Az iskolai keretek közötti első két védőoltásra 2012 szeptemberében és novemberében kerül sor. A teljes immunitáshoz szükséges harmadik védőoltást 2013 márciusában kapják meg a leánygyermekek az iskolaorvosok, illetve védőnők segítségével az iskolákban.
 
Kérjük, szíveskedjék a "Szülői nyilatkozat"-ot kitöltve visszajuttatni a gyermek által látogatott iskola védőnőjéhez, a levél kézhezvétele után 1 héten belül.

Azok a leányok, akik a kerületben állandó lakcímmel rendelkeznek és a 2011/12-es tanévben 7. osztályosok, de nem XVIII. kerületi iskolába járnak, az alábbi elérhetőségek valamelyikén jelentkezhetnek Dér Paula egészségügyi referensnél: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. és a 296-1357-es telefonszámon. A jelentkezési határidő: 2012. május 31. A szülői nyilatkozat letölthető a bp18.hu honlapról.
 
A HPV fertőzésről
A HPV fertőzés a leggyakoribb vírusos eredetű, szexuális úton terjedő betegség, amely felelős a méhnyak- és egyéb rák kialakulásáért. A méhnyakrák súlyos betegség, amely életveszélyes, és későn felfedezve egy éven belül a betegek fele meghal. A szexuálisan aktív felnőttek - nők és férfiak egyaránt - akár 70%-ánál is bekövetkezhet HPV fertőzés egy, vagy esetleg több törzzsel is.
A HPV jellemzően a bőr, a szájüreg, a légutak, a nemi szervek és a végbél hámrétegében szaporodik. A HPV 16-os, 18-as típusa felelős a méhnyakrákos esetek 70%-áért, a 6-os, 11-es típusa pedig a nemi szervi szemölcsök 90%-áért.
A nem rákkeltő típusok szemölcsöket okoznak a külső nemi szerveken. Ezek jóindulatú elváltozások, de igen makacsok, kezelésük (ecsetelés, fagyasztás, kimetszés), kellemetlen, hosszadalmas és gyakran kiújulnak. A rákkeltő típusok úgynevezett rákmegelőző és rákos elváltozásokat okozhatnak (méhnyakrák, hüvely-, szeméremtest-, hímvessző- és végbélrák, valamint a szájüregi rákok egyes típusai). Jelenleg Magyarországon évente kb.1200 új méhnyakrákos eset kerül felismerésre, és évente átlagosan 500 fiatal-középkorú nő hal meg méhnyakrákban.
 
 
A védőoltásról
Hazánkban már néhány éve rendelkezésre áll a HPV 6, 11, 16, 18-as típusok elleni oltóanyag. A négykomponensű vakcina a HPV 6-os, 11-es, 16-os és 18-as típusai által okozott méhnyakrák, hüvely, illetve szeméremtest daganatok és rákmegelőző állapotok, valamint a külső nemi szervi szemölcsök ellen nyújt hatékony és hosszútávú védelmet. A teljes védettség kialakulásához 3 oltást kell adni fél év alatt (0., 2. és 6. hónapban). Hangsúlyozni kell azonban, hogy a védőoltás mellett továbbra is javasolt a rákszűrés!
A betegségről további részletek: www.hpvinfo.huhonlapon, a Silgard oltásról részletes információt kaphat a www.ogyi.hu honlapon, esetleges kérdéseivel a Polgármesteri Hivatal egészségügyi referenséhez Dér Paulához fordulhat (tel: 296-13-57).
 
 
Kérjük, a témával kapcsolatban kísérje figyelemmel a helyi médiákat
(Városkép, TV18, www.bp18.hu).