Városigazgató segít a bajban

Írta:  2011.01.25.
A hatékonyabb működés érdekében szervezte át az elmúlt év végén az új városvezetés a Polgármesteri Hivatal működését is. A vagyongazdálkodási és pénzügyi feladatok ezentúl a városigazgató irányítása alá tartoznak. Ez nem csak takarékosabb, hanem könnyebbé válik a rendszer ellenőrzése is.

A városigazgató a Vagyongazdálkodási és Műszaki Iroda, valamint a Pénzügyi és Költségvetési Iroda munkáját fogja össze.
 
Hatékony működésért
 
– Az összevonás elvi alapja az, hogy a közös irányítással hatékonyabb működés jöhessen létre – mondta el Hunyadi István városigazgató. – Az előbbi iroda az önkormányzat saját működésének feltételeit biztosítja, például gondnoki tevékenységet lát el, és az informatikai hátteret biztosítja. Ugyanakkor az önkormányzat vagyonának kezeléséről is gondoskodik. A Pénzügyi és Költségvetési Iroda pedig a költségvetés kezelését, tervezését végzi, elkészíti a szükséges beszámolókat, továbbá a mindennapi működéshez szükséges pénzügyi és számviteli feladatokról gondoskodik.
 
Erős ellenőrzés
 
Ugyancsak a városigazgató felügyeli az önkormányzathoz tartozó intézményhálózatot, amely szociális, oktatási és közművelődési intézményeket fog össze.
– A centralizálás célja egyfelől a megtakarítás és a hatékonyságnövelés volt, de ezekkel párhuzamosan a pénzügyi rendszeren belül egy erős ellenőrzésre törekszünk – tájékoztatott Hunyadi István.
 
Adósságkezelés
 
Hunyadi István elmondta: a közeljövő két fontos feladata a 2011-es költségvetés tervezése, illetve 6 hónapon belül egy átfogó gazdasági terv készítése.
– A mostani súlyos helyzethez a hitelfelvételek vezettek. A korábbi ciklusokban a városvezetés hosszú távú hiteleket vett fel fejlesztésekre, így készült el a Sportkastély, így valósulhatott meg több felújítás, illetve ez lett volna az anyagi fedezete a Havanna-projektnek. Csakhogy ezek a hitelek a következő évek működésének költségeit már nem fedezik, így például a felépített Sportkastély fenntartása tovább terheli a központi büdzsét. A hosszúlejáratú hitelek esetében mintegy 6 milliárd forintról van szó, amelyek törlesztése majd 2012-től kezdődik meg. A működés finanszírozására az előző vezetés rövid távú hiteleket vett fel, melynek összege már 4,5 milliárd forintra hízott, és jelentős kamatterhet ró a kerületre, elvonva más fontos területekről a forrásokat.
 
 
 
Hunyadi István

1956-ban született, és már több mint negyven éve lett pestszentlőrinci lakos. A Budapesti Műszaki Egyetemen végzett okleveles építőmérnök, majd közgazdasági területen képezte tovább magát, így szerzett okleveles mérnök-közgazdászi, majd pénzügyi szakközgazdász diplomát. Vállalati igazgatóként és az egyik fővárosi kerület gazdasági-műszaki ellátó szolgálatának igazgatójaként szerzett vezetői tapasztalatokat. Az elmúlt év végén Ughy Attila polgármester felkérésére vállalta el a városigazgatói posztot.