Górcső alá vették a tornatermeket

Írta:  2011.02.25.
A Vajk-sziget iskolában történt szerencsés kimenetelű balesetet követően az önkormányzati fenntartású oktatási intézmények és sportcsarnokok térelválasztó függönyszerkezetét független igazságügyi szakértő vizsgálta meg.

A Vajk-sziget Általános Iskola tornatermében a térelválasztó függöny felemelés közben elengedett, s ez balesetet okozott. Ughy Attila polgármester a kerületi iskolákban rendkívüli műszaki vizsgálatot rendelt el.

A független igazságügyi szakértő és a Vagyon18 Zrt. felülvizsgálta az oktatási intézmények által használt tornatermekben, és a két kerületi sportcsarnokban található függönyszerkezeteket és térelválasztókat.
Így a Csontváry Kosztka Tivadar Általános és Alternatív Iskola, I. számú Etalonsport Általános és Sportiskola, Gulner Gyula Általános Iskola, Kandó Téri Általános Iskola, Kondor Béla Általános Iskola, Karinthy Frigyes Gimnázium, Kassa Utcai Általános Iskola, Pestszentlőrinci Német Nemzetiségi Általános Iskola (Piros) tornaterme, a Lőrinci Sportcsarnok és a Sportkastély került górcső alá.
Az Etalonsport I. számú Általános és Sportiskolában a hibákat a Vagyon18 Zrt. munkatársai részben már orvosolták. A veszélyesnek talált kosárlabdapalánkokat leszerelték. Tilos a térelválasztó működtetése, amíg a meghajtóegység felülvizsgálatát el nem végzik.
A Gulner Gyula Általános Iskolában, a Pestszentlőrinci Német Nemzetiségi Általános Iskolában (Piros) az igazságügyi szakértő mindent rendben talált. Kisebb munkák elvégzését rendelte el, de működésre alkalmasnak találta a Csontváry Kosztka Tivadar Általános és Alternatív Iskola, Kandó Téri Általános Iskola, Kassa Utcai Általános Iskola, Kondor Béla Általános Iskola tornatermét.

– A Karinthy Frigyes Gimnáziumban a hidraulikus emelő felülvizsgálatát 90 napon belül kell elvégeztetni, de jelenleg használható a tornaterem – mondta dr. Tóth Tibor József, a Vagyon18 divízióvezetője. – A Lőrinci Sportcsarnokban az igazságügyi szakértő mindent rendben talált. Miután a Pestszentimrei Sportkastélyban a villamosemelő tömegtartózkodási helyen üzemel, a tengelytörés vagy egyéb műszaki hiba esetén a térelválasztó függöny leeshet. A berendezések rendszeres vizsgálatát erre jogosult szakértő szervezetnek kell elvégezni.
Eddig ilyen átvizsgálás nem történt, mert részletes szabályozás nem volt – tette hozzá a divízióvezető.