Jobban figyelnek a lakók véleményére

Írta:  2011.03.09.
A Gloriett lakótelepen gombamód szaporodó szupermarketeket már sokallják az ott lakók. Ez derült ki a testületi ülésen a jobbikos Gönczöl András és a napirend előtti vitába beszállók hozzászólásaiból. Lévai István Zoltán válaszából kiderült, a döntést még az előző vezetés hozta.

A Gloriett lakótelepen már több szupermarket működik, mégis két újabb építése kezdődik. Gönczöl András a Jobbik képviseletében azért nehezményezte az újabb építkezést, mert egy korábban rendezett lakossági fórumon a helybeliek – szerinte – 70 százaléka elutasította azt.
 
Nem mindenki bánkódik
 
– Arra kérem a városvezetést, hogy a jövőben kérje ki a lakosság véleményét az ilyen döntésekkel kapcsolatban, és vegye is komolyan ezeket a véleményeket. A Gloriett-telepn már 100 emberre jut egy multi cég – fogalmazott ironikusan napirend előtti felszólalásában Gönczöl András.
 Lévai István Zoltán alpolgármester válaszában elmondta, a városvezetés is ismeri a problémát, de a beruházást már nem lehet leállítani, erre a korábbi vezetés szerződött. Hozzátette, az említett lakossági fórumon maga is részt vett, és ott már egyértelművé vált, hogy az akkori önkormányzat mindenképpen meg akarta építtetni az újabb bevásárlóközpontot. Ilyen a jövőben nem fordulhat elő.
 – A jelenlegi városvezetés ilyen esetben ki fogja kérni a lakosság véleményét. Egyébként pedig nehezen elképzelhető, hogy hasonlókra sor kerülhet, hiszen tudom, milyen ajánlatokkal keresik meg az önkormányzatot, és azt kell mondanom, hogy ilyen volumenű beruházásra már nincs érdeklődés – mondta, majd a már folyó beruházással kapcsolatban hozzátette: – Azt is tudomásul kell venni, hogy a lakosság egy rész örömmel fogadja az új bevásárló egységeket.
 
Megoldást a csapadékvízre!
 
A testületi ülésen felmerült, hogy minden évben rengeteg kárt okoz a kerületben a felgyülemlő, el nem vezetett csapadékvíz, és a feltörő talajvíz. Sürgősséggel nyújtotta be javaslatát Lévai István Zoltán alpolgármester egy, a kérdést érdemben vizsgáló szakbizottság felállításában.
Szakbizottság felállítására tett javaslatot sürgősséggel Lévai István Zoltán. A cél az volna, hogy a kerületben minden évben rengeteg kárt okozó csapadékvíz elevezetését végre megoldják.
 
Sok jó ötlet
 
 – A lakók körében sokan vannak, akik szakembernek számítanak, és már eddig is számos jó ötlettel álltak elő. A cél az volna, hogy most felkutassuk, és egy szakmai bizottságba szervezzük az érdemi javaslatokat hozó helybelieket. Ők dolgozhatnák ki a megoldást erre a súlyos problémára – mondta el az alpolgármester.
Lévai István Zoltán felvetése szerint az ötleteket és a szakembereket a helyi sajtón keresztül is keresnék. Április 30-án újabb előterjesztés kerülne a testület elé a bizottság tagjaival kapcsolatban, majd megkezdődhetne az érdemi munka. A javaslattevő szerint ez akkor volna hatékony, ha a bizottság a városüzemeltetés ügyvezető-igazgatójának koordinációjával működne.
Gönczöl András képviselő jelezte, hogy a Jobbik szakembere szívesen vesz részt a bizottság munkájában.
 A képviselő testület támogatta a javaslatot.
 
Befagyasztják a státuszokat
 
Az önkormányzati intézményekben eddig az intézmény saját hatáskörben nevezhetett ki új embert a megürült státuszokra. A jövőben ezt csak az önkormányzat teheti meg. A változtatásra ugyancsak a költségvetés stabilitásának megőrzése miatt van szükség.
– Jogszabály írja elő, hogy a munkáltató hány fő foglalkoztatása után köteles egy megváltozott munkaképességű kollégát foglalkoztatni. Amennyiben ennek a munkáltató nem felel meg, büntetést kell fizetnie. A kinevezések eddig áttekinthetetlenek voltak, az önkormányzati intézmények esetében azonban logikusan a fenntartót, vagyis az önkormányzatot terhelte a felelősség a jogszabály be nem tartása esetén. Ennek akarunk véget vetni. Jelentős összegű büntetést kerülhetünk el így – tette hozzá Ughy Attila polgármester.