Vannak kutyakötelességeink

Írta:  2011.03.24.
Az utóbbi időkben egyre több bejelentés, panasz érkezik a polgármesteri hivatalba, a közterület-felügyeletre kutyákkal kapcsolatban (kóbor ebek, kutyapiszok).
 
A kutyatulajdonosok kötelességei: A közbiztonság, egészség, tisztaság és a lakótársak nyugalma érdekében az alábbi szabályok (rendeletek) vonatkoznak a kutyatartókra:
1.) Minden kutyát kötelező évente beoltatni a veszettség elleni védőoltással, de ajánlatos egyéb (például bélférgesség) betegségek ellen is kezeltetni. Viszonylag új szabály, hogy az oltási könyvet minden közterületi sétáltatáskor a gazdának magánál kell tartania.
2.) Egy egylakásos ingatlan területén legfeljebb három kutya és azok szaporulata három hónapos korig, illetve társasházi (lakótelepi) lakások esetén egy kutya és szaporulata három hónapos korig tartható a hatályos rendelet értelmében.
3.) Minden kutyát – fajtától és nagyságtól függetlenül - csak pórázzal lehet közterületre kivinni. A pórázt – amelynek hossza maximum két méter lehet –, az ingatlan elhagyása előtt kell a kutyára felcsatolni. A póráz használata csak a kijelölt kutyafuttatókban nem kötelező.
4.) A kerületben szájkosarat csak a támadó természetű kutyákra kell feltenni, de ezt nem a kutya fajtája, vagy nagysága határozza meg, hanem maga a tulajdonos. Kötelező a szájkosár továbbá minden kutyára a tömegközlekedési eszközökön.
5.) Bekerített játszóterekre, virágos parkokba, piacokra és boltokba – vakvezető kutya kivételével – az ebek bevitele szigorúan tilos.
6.) Köztisztasági szabálysértést követ el, aki a kutyapiszkot nem szedi fel és nem rakja az erre a célra kihelyezett hulladékgyűjtőbe. Különösen fontos ez a járdák, sétányok esetében.
7.) Bűncselekményt követ el, aki az állatokat kínozza, éhezteti, illetve állatviadalokat szervez, valamint azokon részt vesz.

 
A fenti szabályok megszegése esetén a közterület-felügyelet munkatársai helyszíni bírsággal sújthatják, súlyos esetben a személyi igazolvány alapján feljelenthetik a szabálysértési hatóságoknál az elkövetőt.