Szervezettebben lépnek fel az illegális szemetelés ellen

Írta:  2011.03.24.
Mezőőri szolgálat bevezetésével kívánja megfékezni a jövőben az önkormányzat az illegális szemétlerakó helyek terjedését a Péterhalmi erdőben és a kerület több pontján. A szemetelők ellen a tovább erősített rendőrség, a polgárőrség és a városőrség is fellép majd, a rendszeres takarításba pedig közmunkásokat is bevonnak.

Az átmenő forgalom keseríti meg az Alacskai úton lakók életet: a telepen áthúzó autókból rengeteg szemét hullik az út mellé.
– Úgy döntöttünk, magunk lépünk az ügyben, és egy hétvégén néhányan összetakarítottuk, amit mások eldobáltak – mesélte Szombati Levente, az Alacskai út 44. egyik lakója.
 
5 millió forint az ára
 
– A jelenség nem tipikus a kerületben: a Közigazgatási és Hatósági Iroda tájékoztatása szerint a helyi szemetelés nem haladja meg a fővárosi átlagot, de a szelektív gyűjtősziget körül és az erdős területeken több az illegálisan lerakott szemét, ami nyilvánvalóan rontja a lakosság közérzetét. Sokat elárulnak a számok: tavaly 1351 köbméter illegálisan lerakott szemetet kellett eltávolítani, idén nagyjából 1400-zal számolnak. 2009-ben és 2010-ben is 5-5 millió forintot kellett ráköltenie az önkormányzatnak az így kihordott szemét elszállítására.
A szemetelő pénzbírsággal büntethető, ha sikerül tetten érnie a közterület-felügyeletnek, vagy egy olyan lakónak, aki nem sajnálja a fáradságot, és megteszi a feljelentést. Előfordul, de nem jellemző, hogy a szemétben talált iratok alapján azonosítható az elkövető. Az eddigi tapasztalatok okán a városvezetés úgy döntött, célszerűbb a megelőzésre fektetni a hangsúlyt, illetve megerősíteni a hatósági fellépést.
 
Takarítási akciók
 
– Hosszabb távon a környezettudatos nevelés hozhat eredményt – mondta Lévai István Zoltán, a környezetvédelemért is felelős alpolgármester. - Már az iskolában foglalkoznak a gyerekek a környezet tisztasága és a környezetvédelem kérdésével, és az önkormányzat is segít tábor szervezésével, ökosátor felállításával. Sokat jelentenek az olyan lakossági takarítási akciók, amelyeket eszközökkel az önkormányzat, ahogy minden évben, idén is támogat a Föld Napján, illetve áprilisban, amikor a Péterhalmi erdőt és a kerület több pontját tisztítjuk meg. Ezeknek köszönhetően a helybeliek magukénak érzik az ügye.
A lakossági akciók fontosak, de a kerület tisztán tartását nem ezekkel kívánja megoldani az önkormányzat. Tavasztól a Városüzemeltető Nonprofit Kft apparátusát, amely rendszeres járta és takarította a kerületet, 12 közmunkással bővítik, ami nagyban növeli a munka hatékonyságát.
 
Mezőőri szolgálat
           
Az erdők tisztán tartása érdekében döntő lépésnek számít a mezőőri szolgálat bevezetése.
– Mivel az erdős részeket gyakran szemelik ki maguknak az illegális szemetelők, a mezőőri szolgált bevezetése mellett döntöttünk. Komoly szakmai háttérhez jutunk, hiszen csatlakozunk a XVI-XVII. kerületi mezőőri társuláshoz – informált az alpolgármester.
Ez azonban még mindig nem minden, hiszen az erdős területek mellett más kerületrészek folyamatos figyelésére is szükség van. A szemetelőt elrettentő bírságolásra csak akkor van lehetőség, ha tetten is érik. Ezért folyik egyeztetés a korábban már megerősített rendőrséggel is.
– Hónapok óta érezhetően növekedett a rendőrség súlya a kerületben. A testület több figyelmet fordít majd erre a területre, méghozzá a városőrséggel, a közterület-felügyelettel és a polgárőr csoportokkal együttműködve, ahogyan az mára gyakorlattá vált. A szervezett közös fellépéstől komoly eredményeket várunk – jelentette ki Lévai István Zoltán.