Új rendszerben, régi célokkal - a lakosságért

Írta:  2011.03.24.
Februártól megújított körzeti megbízotti (KMB) rendszerben dolgoznak a lőrinci, a szentimrei rendőrök. Kékesi András ezredes, kerületi kapitány kezdeményezésére 8 körzetet alakítanak ki, amelyet a jövőben továbbfejleszthetnek.
 
- A változtatás azért történik, hogy a kerületi lakosok még nagyobb biztonságban érezhessék magukat, s hathatós segítséget kapjanak, s gyorsabban tudják értesíteni a kollégáinkat, ha olyan esemény történik a környezetükben, netán pontosan a kárukra, amely ránk tartozik – mondta Kékesi András ezredes, a kerület kapitányságvezetője.


E hónapban kezdi meg a munkát az a 16 körzeti megbízott, aki az újonnan kialakított nyolc körzet nyugalmáért és rendjéért felel. Felváltva lesznek szolgálatban, s az az elsődleges cél, hogy az információk minél gyorsabban eljussanak a megfelelő helyre, s meg tudják tenni az intézkedéseket.
- A posztra kijelöltek a körzeti megbízotti alosztály munkatársai, tehát közvetlen kollégák. Tapasztalt, már eddig is bizonyított rendőrök, akik már tavaly nyártól az adott körzetükben teljesítenek szolgálatot. Mobiltelefonokkal szereltük fel őket, s megígérhetem, nem fordul elő, hogy nem veszik fel a készüléket, hogy süket fülekre talál a hívás – nyilatkozta az ezredes
Gondoskodtak arról is, hogy minél szélesebb körben ismert legyen az új körzeti megbízotti rendszer. Ennek a jegyében figyelemfelkeltő plakátokkal segítik a lakosságot.
 

 
KMB-körzetek
1.      Újtemető u. – Liszt Ferenc u. – Üllői út – Margó Tivadar u. – Kondor Béla sétány – Kolozsvár u. – Darányi u. – Újtemető u.
2.      Kolozsvár u. – Kondor Béla sétány – Margó Tivadar u. – Sallai Imre u. – Méta u. – Kolozsvár u.
3.      Üllői út – Kártoló u. – Malomkő u. – XIX. ker. határa – Alsó erdősor u. – Jegenyefa sor – Mikszáth Kálmán u. – Üllői út.
4.      Üllői út – Mikszáth Kálmán u. – Jegenyefa sor – Alsó erdősor u. - Gyula utca - Hangár utca - Felsőcsatári u. - Álmos utca - XVII. ker. határa – Csap u. - Sajó utca - Ferihegyi repülőtérre vezető út – Szemeretelepi iparvágány – Vág u. – Üllői út.
5.      Nagykőrösi út – Méta u. – Sallai Imre u. – Margó Tivadar u. – Üllői út – Körös u. – Kettős-Körös u. – Nagykőrösi út.
6.      Körös u. – Vág u. – Szemeretelepi iparvágány – Ferihegyi repülőtérre vezető út – Sajó u. – Csap u. – XVII. ker. határa – Budapest határa – Kerékkötő u. – Aratás u. – Határ út - Alacskai út – Királyhágó u. – Flór Ferenc u. – Körös u.
7.      Hunyadi János u. – Kettős-Körös u. - Flór Ferenc u. – Királyhágó u. – Nemes u. – Nagykőrösi út – Gesztenye u. – XXIII. ker. határa – Ózon u. – XXIII. ker. határa – Ültetvény u. – Búzakéve u. – Somberek sor – Szélső u. – Hunyadi János u.
8.      Nemes u. – Alacskai út – Budapest határa – Nagykőrösi út – Nemes u. 
 

 
A közbiztonság is olyan, mint a foci: mindenki ért hozzá, mégsem áll sehogy – hangzik a kissé cinikus mai bölcsesség. Szó ami szó, a közbiztonság kérdése a kerületben is igen gyakran kerül terítékre. Összeállításunkból kiderül, az ellenzéki pártok képviselői valamennyien másként ítélik meg a helyzetet.
 
Hartaházi Miklós, Jobbik: „A kerületünknek több olyan része van, ahol még fényes nappal sem megy szívesen végig az ember. A lakótelepek környékét kisebb csoportok tartják rettegésben, a zöld-területeken pedig már a fák sincsenek biztonságban télvíz idején. A megoldásokat a Jobbik folyamatosan felkínálja, és ezt ahol lehetőségünk van, ki is fejtjük, de politikai akarat nélkül egyelőre mi sem tudunk rendet tenni. Két hét alatt nem lehet ezt a problémát megoldani, viszont ha arra kerül a sor, a Jobbik rendet fog tenni, nem csak a kerületben, az egész országban.”
 
Petrovai László, LMP: „A közbiztonság terén tett intézkedéseket vegyes érzelmekkel szemléljük. A városőrök munkarendjének megváltoztatása régen kész javaslat – örülünk, hogy az új vezetés lépett az ügyben. Elsősorban a szubjektív biztonságérzet szempontjából fontos a rendőrök és városőrök közös járőrözése. Ennek pozitív hatásai elsősorban lakótelepeinken érződnek, ugyanakkor a statisztikák egyre több rablást mutatnak, és kertvárosainkban sem csökken a betörések, besurranások száma. Sokat kell még dolgozzon rendőrségünk, hogy visszaszerezze a lakosság megrendült bizalmát. A rend fenntartása állami feladat – sokat lendítene a kerületi kapitányság helyzetén, ha kerületünket kiemelt státuszba sorolnák át.”
 
Vilmányi Gábor, MSZP: „Számadatok támasztják alá, hogy a Havanna-lakótelep közbiztonsága közel nem olyan rossz, mint ahogy az a hírekben terjed. Magam is itt élek, úgy tapasztalom, elsősorban az idősek aggódnak, de ők sem a személyes tapasztalatok, hanem a médiában hallottak miatt. A városőrség felállítása jó ötlet volt, a lakosság kezdeti bizalmatlansága is hamar feloldódott, bár igaz, a túl nagy terület azonnal felszippantotta az itt szolgáló 40 főt. Összefoglalva: megítélésem szerint nem lett rosszabb a közbiztonság, de az, hogy az önkormányzat csak a legszükségesebbekre (tud) költ(eni), csökkenti a lakosság biztonságérzetét.”