Itt csak a csapat nyerhet

Írta:  2011.04.29.
Az esztendő legrangosabb nemzetközi sportversenye kezdődik május 8-án a Pestszentimrei Sportkastélyban, hiszen a kerület egy héten keresztül ad otthont az U21-es korfball Európa-bajnokságnak. Nagy bravúrral a magyar válogatott akár éremét is küzdhet.

A korfball ugyan nem fiatal sportág - több mint 100 éve játsszák -, ennek ellenére itthon kevéssé ismert. Talán a kosárlabdához hasonlíthatnánk, az ismertebb „testvérhez” hasonlóan gyűrűbe kell juttatni a labdát, viszont egyértelműen a leginkább közösségi szellemű csapatjáték.

Nők és férfiak közösen játsszák, ráadásul a labdával nem lehet lépni, azonnal passzolni kell, azaz az egyéni virtuozitással szemben az összjáték a meghatározó.

A játék rejtelmeiről a szövetség elnöke, Babusa Árpád beszélt pénteken a rendezvény előtti sajtótájékoztatón a Városháza Dísztermében. A szakember rövid esélylatolgatást is vállalt: - A hollandok és a belgák harca várható az aranyéremért, ám a 12 csapatos Európa-bajnokságon a magyar válogatott meglepetést szerezhet. Az elvárás az első hat közé jutás, de februárban a hollandiai, Apeldoornban megrendezett U23-as Világkupán 4. helyen végzett a válogatottunk.

Egy hasonló bravúr azt jelentené, hogy csapatunk utolsó pillanatig harcban állna az éremért.

Mindez egyelőre csak szép álom, s talán a végeredménynél is fontosabb, hogy minél több fiatal látogasson ki a Sportkastélyba, s kapjon kedvet a korfballhoz. Ha így történik, a sportolni vágyóknak messzire sem kell utazniuk, hiszen az egyik legjobb hazai együttes a kerületi 1908 SZAC KSE.

-         Arra törekszünk, hogy minél több rangos sporteseményt hozzunk a kerületbe – tette hozzá Ughy Attila polgármester. – Az áprilisi kézilabda Magyar Kupa-döntő után ez lesz a második kiemelkedő rendezvény. Úgy gondolom, hogy a kerületi polgárok nem azért fizettek annyi pénzt a Sportkastély felépítéséért, hogy csak kulturális programok és szalagavató bálok legyenek itt, hanem színvonalas sportversenyeket is látni szeretnének. Ezek pedig remélhetően ösztönzően hatnak a fiatalokra is, mert a végső cél, hogy minél többen sportoljanak. Sportolva ugyanis nem csak testileg, szellemileg is egészségesebb felnőttekké válnak, mintha csak a számítógépek virtuális világában nőnének fel.

Bardóczy Gábor a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Sportért Felelős Államtitkárság főosztályvezetője is az utánpótlás fontosságát emelte ki, s éppen ilyen megfontolásokból támogatja a kormány a nem olimpiai sportágak kiemelkedő rendezvényeit is.

A megújult kerületi honlapon, a www.bp18.hu oldalon a következő napoktól folyamatosan friss információk olvashatók az Európa-bajnokságról. Közöljük a részletes programot, a magyar válogatott keretét, a lebonyolítás módját, s további érdekes hírt a sportágról.