Megvan a századik

Írta:  2015.10.09.
A legtöbb telektulajdonos a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. szakembereit kérte fel a telken belüli csatornarákötések elvégzésére. A századik ilyen munkát Pestszentimrén, a Kálmán utcában végezték el.


˗
Remélem, elégedett az elvégzett munkával – kérdezte Ughy Attila polgármester október 8-án dr. Orell Ferencet, az egyik Kálmán utcai ingatlan tulajdonosát. A Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. munkatársai ugyanis ezen a telken végezték el a századik csatornarákötést, ez alkalomból kis ünnepséget szervezetek a háznál, ahol a céget Banyár László vezérigazgató és munkatársai, az önkormányzatot pedig Ughy Attila mellett dr. Lévai István Zoltán alpolgármester képviselte. Orell Ferenc habozás nélkül felelt a kérdésre:
˗ Igen. Csendesen és gyorsan dolgoztak, nincs okom panaszra.

Beszállt az önkormányzat

A nyár közepén befejezõdött a kerületben az utóbbi évtizedek legnagyobb beruházása, a csatornahálózat bõvítése, amelyre az érintett kerületrészek némelyikében már mintegy ötven éve vártak a lakók. A Budapest több kerületében zajló, 240 km csatorna kiépítéséért folyó projekt gazdája a fõváros volt, ám a kerületi önkormányzat több alkalommal járult hozzá anyagilag is. Elsõként a közmû-hozzájárulási díjat vállalta át az ingatlantulajdonosoktól, amely telkenként mintegy 40 ezer forintot jelentett. A 2013. szeptember 25-i ülésen a képviselõ-testület arról döntött egyhangúlag, hogy szociális alapon a telken belüli rákötés költségeihez is hozzájárul, kamatmentes kölcsön formájában. Így az alacsony jövedelmû családoknak vagy az egyedülállóknak sem okozhatott gondot a rákapcsolódás a rendszerre.
 


Jelentõs áldozatvállalás volt az önkormányzat részérõl az érintett útburkolatok helyreállítása. A fõváros EU-s forrásokból finanszírozta a projektet, a pályázat pedig szigorúan csak a felbontás nyomvonalában engedte pályázati pénzbõl finanszírozni a visszaaszfaltozást. Az önkormányzat vállalta, hogy saját erõbõl teljes felületen állítja helyre a burkolatot. A késõbbiekben pedig egy járdaépítési és -felújítási programot is rákapcsolt a csatornázásra, tehát a hálózat kiépülésével egy idõben kapott új utakat és járdákat a kerület.

Idén még 50 lehet

˗ Sokat gondolkodtam, hogy melyik céget bízzam meg a telken belüli csatornarákötéssel – mesélte az egyébként jogász végzettségû Orell Ferenc. ˗ Sok ajánlatot kaptam, tele volt a postaláda szórólapokkal, de egyedül a Városgazdánál éreztem garanciát arra, hogy megvan a megfelelõ szakértelem, és hogy a munkát szabályos szerzõdés alapján végzik el. Ráadásul az ár is megfelelõ volt.
Az ingatlantulajdonos elmondta, némi utánajárásba került, amíg minden részletet megtudott, de a Városgazda ügyfélszolgálatán készségesek voltak a munkatársak, így nem volt bonyolult feladat szerzõdést kötni.
 


˗ A szüleimmel 1938 óta éltünk itt. Engem elszólított az élet, vidéken éltem, és sok-sok évtized után tértem ide vissza a feleségemmel. Nagyon örülök, hogy végre a csatorna is megvan – jelentette ki Orell Ferenc.
A rákötések tovább folynak. Vargáné Gedei Anikó, a Városgazda ügyfélszolgálati osztályvezetõje úgy tájékoztatott, 500 ügyfél kérte a cégtõl a mûszaki tervek elkészítését, ebbõl összesen háromszázan magát a rákötési munkát is megrendelték. Lepsényi Tibor mûszaki és városüzemeltetési igazgató szerint idén a nagy hidegek beállta elõtt még legalább ötven rákötést el tudnak végezni.