Erdõ mellett de jó lakni

Írta:  2015.10.19.
Az Erzsébet-Bélatelep közelében lévõ erdõben október 17-én ünnepélyesen átadták a pihenésre és sportolásra egyaránt alkalmas ideális Tünde-parkot.


A X. és a XVIII. kerület között elterülõ Határerdõnek a Tünde, az Álmos és a Frangepán utca keresztezõdésében lévõ bejáratától útbaigazító táblák segítségével néhány percnyi sétával juthatunk el a Tünde-parkba, amely valójában egy szép nagy erdei tisztás. Ahogy a terület neve is sejteti, szépen kialakított, szinte meseszerû helyen találjuk magunkat, ahová remek programokat lehet szervezni családdal, baráti társasággal, vagy akár egyedül is kimehetünk. Ha sportolni szeretnénk, akkor ott van a focipálya vagy a kocogásra is alkalmas kiszélesített erdei út. Ha sétálós programot választunk, és elfáradunk, akkor megpihenhetünk az egyik erdei padon. És ha a szabadban szeretnénk sütni vagy fõzni, akkor a két szépen kialakított tûzrakó helyen erre is módunk van. A frissen elkészült ételt vagy a magunkkal vitt elemózsiát az erdei asztaloknál kulturáltan fogyaszthatjuk el. Ha közben eleredne az esõ, akkor sem kell bõrig ázni, mert egy tágas, asztallal, paddal ellátott fedett pihenõhelyen folytathatjuk a programunkat. Ezt a tündérmesébe illõ környezetet Pestszentlõrinc-Pestszentimre önkormányzatának anyagi támogatásával a Pilisi Parkerdõ Zrt. Budapesti Erdészete alakította ki.
 


A Tünde-parkot múlt szombaton Kucsák László országgyûlési képviselõ és Dömötör István alpolgármester bográcsos fõzéssel egybekötött ünnepségen adta át a kerületi lakosoknak.
Az alpolgármester elmondta, hogy gyermekkorában a nyarak nagy részét itt töltötte a barátaival. Amikor fiatal felnõttként erre járt, már nem hasonlított az erdõ a régire, mert az utakat visszavette a természet.
A terület az utóbbi években ismét a szebbik arcát mutatja a Pilisi Parkerdõ Zrt. munkatársainak köszönhetõen. Az erdõbe vezetõ utat lezárták, hogy gépkocsival ne lehessen behajtani, ezzel megakadályozták, hogy az autósok itt rakjanak le sittet és egyéb hulladékot. Az önkormányzattal közösen rendszeresen szerveznek szemétgyûjtési akciót a környékbeli lakosok bevonásával. Dömötör István elmondta: bízik abban, hogy az erdõ nem esik rongáló kezek áldozatául.
 


Kucsák László az ünnepi pillanatokban megemlítette, hogy Pestszentlõrinc-Pestszentimre a fõváros harmadik legnagyobb erdõterülettel rendelkezõ kerülete, a pesti oldalon pedig itt a legnagyobb az összefüggõ zöldterület. A csaknem 500 hektár összterületû erdõs résznek az a legfontosabb „feladata”, hogy hozzájáruljon az emberek jó közérzetéhez. Közös érdekünk, hogy minél több ilyen kellemes hely legyen a kerületben, mint amilyet a Pilisi Parkerdõ Zrt. az önkormányzattal közösen most adott át a kerület lakosainak.