Folytatódik az Erõmû-tó rendbetétele

Írta:  2015.10.26.
Október elején megkezdõdött az Erõmû-tó (Büdi-tó) felújításának második üteme.

Október elején megkezdõdött az Erõmû-tó felújításának második üteme. A munka során elõször mintegy 3000 köbméter iszap kitermelésével kikotorják a tavat, amely így egészen a 3 méter mélyen lévõ agyag vízzáró rétegig lesz kitisztítva. Ez 1000-1300 négyzetméternyi további tófelületet jelent.


A tavaly megkezdett rehabilitáció célja az, hogy egy széles körû szolgáltatásokat nyújtó szabadidõpark legyen a Lakatos-lakótelep szomszédságában. A tófelújítás elsõ ütemében mintegy 1000 négyzetméteres egybefüggõ vízfelület jött létre. A tó köré idõjárástûrõ és kevés gondozást igénylõ évelõ növényeket telepítettek. Hasonló elgondoláson alapul a tó másik felének a rekonstrukciója, de a park hátsó részében futó csõvezetékeket a tervek szerint egy bokros növényekbõl álló élõkerítés takarja majd el.
Itt lesz az a füves terület, ahol szeretnénk tûzrakó, bográcsozóhelyeket is kialakítani, hogy valódi piknikezõ hangulatban lehessen itt eltölteni az idõt – tájékoztatott Torma Beáta, a körzet önkormányzati képviselõje.
A tó másik felének rendbetételekor arra is ügyelnek a szakemberek, hogy a vadkacsák és más itt élõ állatok számára megmaradjon az átteleléshez szükséges nádas, vízi növényzettel borított terület.


A kotrás és a kis híd megépítése a tervek szerint még az õsszel megvalósul, a tó körüli fenyõmulcs-borítású sétaút befejezése és a közvilágítás kiépítése pedig a jövõ év elsõ felében várható. A kutyásokra gondolva futtató kialakítása is szerepel a tervek között.
A teljes felújítást követõ idõszakra nézve jó jel, hogy már az elsõ ütem befejezése után megnõtt a pihenõpark látogatottsága. Az eddig kitisztított tórész, a friss vízfelület és a partszakasz a padokkal és a futópályával mindinkább benépesedik. Egyre többször jönnek ide óvodások játszani, és a közeli szociális szolgáltatóba járó vagy éppen a lakótelepen élõ idõsebb emberek is kijárnak sétálni – tette hozzá Torma Beáta.
Az Erõmû-tó környékének kihasználására további ötletek is felmerültek. Az egyik elképzelés szerint, ha igény mutatkozik rá, a késõbbiekben szabadtéri fitneszeszközöket is kihelyezhetnek.
Kádár Tibor képviselõ, aki már az elõzõ önkormányzati kormányzati ciklusban is szívén viselte az Erõmû-tó sorsát, és tevékenyen részt vett a rehabilitáció elõkészítésében, korábban úgy fogalmazott, hogy szeretné, ha a tó környéke hasonlóképpen funkcionálna, mint például a Margit-sziget, ahova rendszeresen járnak a sportolni vágyó fiatalok és idõsebbek is.
A pihenõpark bõvítésére további lehetõséget ad a területen lévõ másik felújításra váró vízfelület, az úgynevezett keleti tó, amelynek geodéziai felmérése, talaj- és talajvízvizsgálata várhatóan még az idén megtörténik.