Feltételezett helyzet volt

Írta:  2011.05.25.
Szerencsére csak izgalmas és hasznos prevenciós gyakorlat volt, hogy a Vajk-sziget iskola földszinti aulájában elektromos hiba miatt meggyullad az ott lévő textilből, papírból készített kiállítás, és a tűz átterjed az épületre.

 
A legnagyobb titokban szervezte a kerületi Polgári Védelmi Kirendeltség a prevenciós gyakorlatot május 24-én a Vajk-sziget Általános Iskolában. A készülő gyakorlatról csak az iskola igazgatója, és a katasztrófavédelmi versenycsapat felkészítő tanára tudott.
A feltételezett helyzet az volt, hogy az iskola földszinti aulájában elektromos hiba miatt meggyullad az ott lévő textilből, papírból készített kiállítás, a tűz pedig átterjed az épületre.  
Ahhoz, hogy szituáció valósághű legyen, az iskola folyosóit, auláját elárasztották füstköddel. A tűzesetet felfedező tanár azonnal hívta a tűzoltókat, és beindította az iskola veszélyhelyzeti riasztócsengőjét. Ekkorra már olyan sűrű volt a „füst”, hogy az orráig sem látott el senki.
A gyerekek megkezdték a tanárok vezetésével a „menekülést” az iskola előtti gyülekezőhelyre, ahol a tanárok létszámellenőrzést tartottak. Azonban három tanuló hiányzott!
A tűzoltóság, rendőrség, a mentők riasztás után azonnal szirénázva a helyszínre érkeztek. A rendőrség a polgárőrséggel közösen lezárták az iskola előtti útszakaszt. A tűzoltók légzésvédővel bementek az iskolába, és a három hiányzó diákot keresték. A tetőn lévő, füstmérgezést szenvedett két gyereket a magasból mentőszerrel lehozzák, a harmadik, megsérült és szintén füstmérgezést szenvedett diákot mentőhordágyon,  mentőálarccal hozzák ki, ahol a mentők gerincsérülést feltételezve látják el. A sérülteket ellátása után elszállították.
Szerencsére ez csak izgalmas és hasznos prevenciós gyakorlat volt, ami mindenképpen arra jó, hogy a diákok baj esetén tudják, miként kell cselekedniük.
A prevenciós gyakorlat nagy sikert aratott a diákok, és a tanárok körében, amit Kucsák László alpolgármester, országgyűlési képviselő, Lévai István Zoltán alpolgármester kiválóra értékelt.
A gykorlaton részt vett a XVIII. kerületi Polgári Védelmi Kirendeltség, a Kispesti Tűzőrség, a BRFK XVIII. kerületi Rendőrkapitányság, a Delta mentők, és a Lőrinc-Kertváros Polgárőr csoport.