Imre-napi köszöntõ Imrén

Írta:  2015.11.08.
Pestszentimre Imréi névnapjuk alkalmából a Pestszentimrei Közösségi Házba voltak hivatalosak november 6-án.

Étvágygerjesztõ szendvicsek, aprósütemények, illatos pogácsa és ásványvíz várták az Imréket és szeretteiket az immár hagyományos Imre-napi ünnepségen.

Ódor Katalin a Pestszentimrei Közösségi Ház igazgatója üdvözölte a vendégeket, majd egy kis idõutazásra invitálta a pestszentimei Imréket és a meghívott vendégeket, abból az alkalomból, hogy a település 1930-ban nagyközséggé vált, majd 1931-ben felvette a Pestszentimre nevet. A Magyar Filmhíradó segítségével az ünnepség résztvevõi „repülõvel emelkedtek a magasba”, és madártávlatból tekintették meg a korabeli fõváros nevezetességeit, majd az idõ szárnyán utazva belecseppenhettek a 1930-as évek nyüzsgõ belvárosi életébe is. Az utcán elegánsan öltözött hölgyek és urak sétáltak, és ha már a XXI. századból „itt jártak” a turisták, megtekintették a nevezetes épületeket, hidakat, amelyek esetleg ma már nem léteznek, vagy éppen másképpen néznek ki. Meglepetésként a vendégek egy rövid híradórészletet láthattak arról, hogy Szent Imre herceg halálának 900. évfordulója tiszteletére a község a Pestszentimre nevet viseli. Ezt követõen az új nevû településen képzeletbeli sétát tehettek az Imre-nap résztvevõi, majd Szilágyi Olga magánénekes tanítványai egy igazi, korabeli kerthelyiségbe invitálták õket, ahol az 1930-as évek ma is népszerû slágereit énekelték, olyan nagy sikerrel, hogy a közönség is halkan dúdolni kezdte a dalokat.
 


A mûsort követõen Lévai István Zoltán köszöntötte a névnapjukat ünneplõ Imréket. – A továbbiakban is ápolni kell ezt a szép hagyományt, s össze kell jönnünk évrõl évre a Pestszentimrén élõ Imrékkel, de jó volna, ha a fiatalabb korosztály névnaposai is részt vennének a rendezvényen, mert a program remek közösségteremtõ lehetõség – mondta Lévai István Zoltán.
Az alpolgármester az Imrékkel egyenként pezsgõvel koccintott, majd mindenki megkapta ajándék borát, és kezdõdhetett a kötetlen beszélgetés, kivel mi történt az elmúlt egy esztendõben.