Egymáshoz kapcsolja a múltat, jelent és a jövendőt

Írta:  2011.05.25.
A Kapocs Általános és Magyar-Angol Két Tannyelvű Iskola ebben a tanévben ünnepeli fennállásának 50. évfordulóját. Ebből az alkalomból ünnepségsorozatot szervezett, melynek jelentős része az iskolatörténeti kiállítás, amit korábban az intézmény falai között bemutattak. Ezúttal a Városháza Galériában látható a színes anyag.
Az ünnepi pillanatokban Fadgyasné Láda Erika, a Kapocs iskola igazgatója megemlítette, hogy a kiállítás tárolóiban, tablóinkon elénk tárul a történelem egy darabja is. A fellelt szülői igazolások, a naplók bejegyzései, régi házirendek, fényképek, programismertetők nemcsak az iskola életét beszélik el, hanem betekintést adnak a társadalmi helyzetbe, a mindennapi gondokba is.
A tárlat érdekessége egy hatalmas fát ábrázoló alkotás, sok-sok levéllel. Ha közelebbről megnézzük, a leveleken a régi és jelenlegi pedagógusok neve olvashatók. Egy emlékkönyvben pedig összegyűjtötték azok nevét, akik az elmúlt 50 évben az iskolából elballagtak.
–A kiállítással az eltelt fél évszázadnak szeretnénk adózni – mondta az igazgatónő. – A tablókon nyomon követhetjük a jelesebb eseményeinket, de olvashatók régi tanítványaink visszaemlékezései, a fényképeken megjelöltük a jelenlegi diákjaink szüleit, ugyanis 57 olyan tanuló van, akiknek a szülei is idejártak.
A pedagógusok, szülők, régi tanítványok számos anyagot ajánlottak fel, de, helyszűke miatt csak ízelítőt láthatunk az elmúlt 50 évből.
Kucsák László alpolgármester, országgyűlési képviselő nyitotta meg a kiállítást, s megtudhattuk, hogy neki is van kapcsolódási pontja a Kapocshoz, ugyanis képesítés nélküli pedagógusként itt kezdett dolgozni. Az alpolgármester beszélt a Kapocs szimbolikus jelentéséről is, ami túl azon, hogy a Kapocs utcáról –, ahol található az épület –, kapta a nevét, a Kapocs összefűz, összekapcsol…A Kapocs egymáshoz kapcsolja a múltat, jelent és a jövendőt.

A Kapocs 50 éves
A Kapocs Általános és Magyar-Angol Két Tannyelvű Iskola jogelődje volt a Kisfaludy utcai iskola, ahol 1947-től folyt a tanítás. Az Irén utcai (ma Kapocs utca) épületet 1961. február 18-án adták át és április 20-án költöztek be az akkor még 4 tantermes épületbe. 1973-ban készült el a többi tanterem, a tornaterem és az ebédlői szárny.