Fejlõdõ városrésznek fejlõdõ közlekedés

Írta:  2015.11.02.
Környezetbarát, akadálymentes és kényelmes buszok járnak novembertõl a 182-es és a 184-es vonalán. A BKK még a hónapban lecseréli a 36-os és a 245E buszokat is.


˗
A közösségi közlekedést ma már nem kényszerközlekedõk választják. Ha az ember oszt és szoroz, belátja, hogy a fõvárosban sok esetben gyorsabb és olcsóbb így utazni. Ehhez az új igényhez igazítja a BKK a szolgáltatásait – közölte Dabóczi Kálmán, a BKK vezérigazgatója november 2-én a Sportkastély mellett azon az eseményen, amelyen ünnepélyesen bejelentette: november elejétõl Euro 6-os motorral felszerelt, környezetbarát és akadálymentes autóbuszok közlekednek a kerület egyik ütõerének számító 182-es és 184-es vonalán.

Autó helyett busz

Húsz busz áll forgalomba a napokban, amelyek – mint azt a vezérigazgató elmondta – egy 200 darabos flotta részei. A csere heteken belül a 36-os és a 245E vonalán folytatódik, a közlekedési vállalat tervei szerint 2016 tavaszára a fõváros autóbusz-állományának 70 százaléka alacsony padlós lesz.

Mit tudnak az új jármûvek?

 

1. Az utasok kényelme érdekében a jármûvek jobb oldala az ajtó kinyitásakor kismértékben lesüllyeszthetõ, valamint kihajtható rámpával rendelkeznek, megkönnyítve a mozgásukban korlátozottak számára a közlekedést.

2. A jármûveket olyan biztonsági rendszerrel látták el, amely megakadályozza, hogy az utast vagy annak táskáját, kabátját odacsukja a záródó ajtó.

3. A buszok minden oldalán látható lesz a járatszám, a hátsó kijelzõ pedig nagyméretû lesz, ami segítséget jelent a rosszul látóknak. Belül modern, nagy felbontású TFT monitorok segítik az utastájékoztatást.

4. A végállomáson várakozó jármûvek ajtaja automatikusan visszacsukódik, ha nincs le- vagy felszálló utas. Az autóbusz ezért télen nem hûl ki, nyáron pedig nem melegszik fel.

A buszokban biztonsági kamerarendszer mûködik, amely a teljes utastérre rálát.

 


Az említett eseményen részt vevõ Ughy Attila polgármester beszélt arról, hogy mi a tétje a számos egyéb területen is gyorsan fejlõdõ kerület számára a közösségi közlekedés fejlesztésének.


˗ Tizenkilenc kilométerre vagyunk a 0 kilométerkõtõl, és itt, nálunk még nem ér véget a város. A XVIII. kerület nagysága 40 négyzetkilométer, és az ország 15 legnagyobb lélekszámú települése között szerepel. Ha úgy tetszik: város a városban. Itt korábban az autó számított a leggyorsabb és legkényelmesebb közlekedési eszköznek, de ez ma már nem számít korszerû és ésszerû megoldásnak – magyarázta. - Egy ekkora városrésznek korszerû közlekedés kell.

Külváros, de nem perem

A polgármester arról is szívesen beszélt, miért?
˗ A közösségi közlekedés rendszerének középpontjában az olcsó, hatékon és környezetbarát kötöttpályás közlekedés áll. Fontos feladat megszervezni az úgynevezett ráhordásokat, magyarul hogy az itt élõk könnyen és gyorsan érjék el a metrót – mondta hozzátéve: ˗ Az itt szóba kerülõ buszok ráadásul egy erdõn járnak keresztül. Nekünk érdekünk, hogy az erdõnket minél kevesebb szennyezés érje. Ez lehetõvé válik ezekkel a környezetbarát buszokkal – fejtette ki.
A polgármester hozzátette:


˗ Az itt élõk érthetõen ugyanolyan utazási feltételeket szeretnének, mint a belvárosiak. Senki nem szeretné úgy érezni, hogy peremen él. És a jó közlekedés vonzó azok számára is, akik itt választanak maguknak otthont a belvárosi forgatag helyett.