A való életben is kommunikáljunk!

Írta:  2015.09.25.
Zacher Gábor toxikológus is vendége volt a Havanna Napok rendezvénysorozatának.
A toxikológia tudományának ismert szakértõje Dr. Zacher Gábor "A modernkori kommunikáció kihívásai" címmel hirdette meg a szeptember 22-i elõadását. A 17. Havanna Napok programsorozatába illesztett találkozóra kíváncsian gyülekeztek az érdeklõdõk, vajon
mit tudhat a toxikológia országosan ismert doktora a fenti témakörrõl?

Zacher Gábor meglepõ mondatokkal indította elõadását.
- Ez a cím nagyon gáz, nem is az én szakterületem, és soha nem is érdekelt a téma, nem is akarok beszélni róla!
Máshol ilyen esetben zavart tekintettel hazafelé indul a csalódott hallgatóság, de itt nem ez történt, mert a doktor úr a kommunikációs képesség, empátia és a stand up kevert elemeivel a székekhez ragasztotta másfél órára közönségét.
Az okos telefon, a számítógép napjainkban betöltött szerepérõl egy - egy saját, apa - fia kapcsolatából merített példával indított, amikor is õslakosként említette a fiatal korosztály képviselõit, és betelepültként az idõsebbeket. Egyértelmûvé vált, hogy a kommunikációs eszközök beindítását, programozását bízzuk az õslakosra, ugyanis így lehet tanulni a saját gyermekünktõl.
Az elõadás folyamán példákkal alátámasztva az „étlapra” került számos konfliktushelyzet, amely Zacher Gábor szerint elkerülhetõ egy kölcsönös tiszteleten alapuló, életkortól független kapcsolatban. A számítógépek használóinak címzett gondolat szerint az "off line" kommunikáció híven tükrözi, milyenek vagyunk valójában, az "online" viszont arról árulkodik, hogy milyenek szeretnénk lenni. 
Dr. Zacher Gábor, aki két "offline" tanáccsal zárta elõadását.
- Egyetlen modern kütyü sem pótolja a face to face, azaz a szembenézõs kommunikációt, továbbá az egyre ridegebb, önzõbb mindennapjainkban gyakrabban használjunk kedves szavakkal beadott "szeretet injekciót", ez a kis szúrás soha, senkinek nem fog fájni!