A lélek rezdülései

Írta:  2015.10.26.
Egy-egy röpke történet aprócska pillanatképei. Garamvölgyi Béla kiállítása az emberi élet és a múlandóság megélésének kérdését feszegeti.


Emberi állapot címmel nyílt meg október 19-én
Garamvölgyi Béla festõmûvész festészetnapi kiállítása a Pestszentimrei Közösségi Házban. A galériába lépve a szinte fényképnek tûnõ portrék és tájképek egybõl magukhoz vonzották a látogatókat. A szögre akasztott aprólékos ecsetvonásokkal megörökített hétköznapi pillanatokat akár átlagosnak is mondhattuk volna. De mégsem. Hiszen nem ezekbõl a pillanatokból áll össze egy élet? Nem ilyen pillanatokat õriz mindenki a fejében? Kedvesünk távolba révedõ tekintete, egy nyugodt táj, vagy a felröppenõ madarak.


Felfedezés, azonosságok érzékelése és a hozzáadott érték – erre a három pontra épült fel a kiállítás. Töredékek, amikbõl összeállt az egész, úgy ahogyan értelmet nyert egy múzeumban álló rejtélyes szobor is. Az a volterrai Etruszk Múzeumban található szobor, melynek címe – Ombra della Sera vagyis az Est árnyéka – ami a kiállítás egy részét is inspirálta, ami az alkotónak maga; az Emberi állapot.
 

A tárlatot Feledy Balázs mûvészettörténész, mûvészeti író nyitotta meg, a vendégeket Kucsák László országgyûlési képviselõ és Ódor Katalin, az intézmény igazgatója köszöntötte. Az estet Draskóczy Zoltán gitármûvész elõadása színesítette.