Kerületi körutazás

Írta:  2015.09.23.
Nem tévedés a címben szereplõ körutazás kifejezés, ugyanis a Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozat keretében valóban Pestszentlõrincen és Pestszentimrén tehettek buszos körutazást szeptember 19-én az érdeklõdõk. Elõször, de nem utoljára…

Valószínûleg nem gondolták a lõrinciek és az imreiek, hogy a kerületük annyira érdekli a fõváros más részein élõket is, hogy õk már lemaradnak az ismeretterjesztõ körútról, ha nem regisztrálnak idõben. Márpedig ez történt a Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyûjtemény és Kardos Gábor, a Települési Értéktár vezetõje által szervezett túrán – jóllehet még néhány „potyautas” is felszállt a buszra.
Nem volt könnyû feladata az „idegenvezetõ” Heilauf Zsuzsannának, a gyûjtemény vezetõjének, akinek figyelembe kellett vennie, hogy a helyi lakosok, a lõrinci sétákon rendszeresen részt vevõk mellett csaknem 50 százalék a más kerületekbõl érkezettek aránya. Köztük olyan utasok is voltak, akik életükben elõször lépték át a XVIII. kerület határát.

A túra a Múzeumsarok kiállítóhelytõl indult, ahol máris számos információt kaptak az érdeklõdõk a Kossuth térrõl és a környékérõl: így a templomokról, az iskolákról, az egykori villákról és persze magukról az utcákról. Múltról, jelenrõl, jövõrõl. Eközben kényelmesen szemlélõdhettek, hiszen minden fontos helyen, érdekes pontnál lassan haladt, sõt percekre meg is állt a busz. És ez így folyt mintegy három órán át.

Kiszállás egyetlen helyen volt, a pestszentimrei Hõsök terén, ahol a római katolikus templomba is betért a csapat, amelyet az egyháztanács tagja fogadott.

A körút végén Heilauf Zsuzsanna az idõbeli és „tudásbeli” kalauzolásért érdemelte ki a tapsot, a busz vezetõje pedig a térbeli utazásért, ugyanis hibátlanul vette a kanyarokat a legszûkebb utcákban, a legkilátástalanabbnak tûnõ helyeken is. Sõt virtuális taps illeti a buszt ingyenesen rendelkezésre bocsátó önkormányzatot, azon belül a kezdeményezést lelkesen támogató Galgóczy Zoltán alpolgármestert is.
Jó hír, hogy a nagy érdeklõdésre való tekintettel október 3-án megismétlik a vezetést, rossz hír, hogy gyakorlatilag már ez a csoport is betelt. Bízzunk abban, hogy jövõre is lesz hasonló alkalom…