Keresztmetszet

Írta:  2015.10.03.
Bemutatkozik a XVIII. kerületi Örmény Nemzetiségi Önkormányzat címmel fotókiállítás nyílt szeptember 28-án a Városháza Galériában.

A fényképek a XVIII. kerületi Örmény Nemzetiségi Önkormányzat 1998-tól 2015-ig terjedõ munkájáról és az elért sikereibõl adnak ízelítõt. Nazarjan Hamlet, a XVIII. kerületi Örmény Nemzetiségi Önkormányzat elnöke fáradhatatlanul dolgozik azért, hogy méltó megemlékezésekkel tartsa ébren honfitársaiban a haza szeretetét, s a magyarokkal is igyekszik megismertetni szülõföldje kultúráját.
 


Hamlet kisgyerek volt, amikor édesapja magyar földön a háborúban életét vesztette. Édesapja sírját jött megkeresni, aztán feleséget talált magának, és itt maradt. 1980 óta él a Havanna-lakótelepen. Nyugdíjba vonulásáig mérnökként dolgozott. Hazánkban élõ honfitársaival együtt már az aktív évei alatt is sokat tett az örmény közösség összetartásáért, hagyományainak ápolásáért. Nazarjan Hamlet 1998 óta elnöke a XVIII. kerületi Örmény Nemzetiségi Önkormányzatnak.
Közremûködésének köszönhetõen a kerületünk immár 13 éve ápol testvérvárosi kapcsolatokat a szülõvárosával, Artashattal. A rendszerváltozás óta kivételesnek számít, hogy magyarországi önkormányzat mûködõ testvérvárosi kapcsolatot tart fent Örményországgal. (Artashati ifjúsági központban ápolják a magyar kultúrát, és a városban található egy Petõfi Sándor múzeum is.)
Nazarjan Hamletnek köszönhetõ, hogy 1999-ben felavatták kerületünkben Kiss Ernõnek, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc örmény származású altábornagyának márványból készült emléktábláját. Egy évvel késõbb egy közös örmény–magyar katonai emlékmû felállítását is kezdeményezte.

Az örmény–magyar emlékmû

– Az Uzsok téren található a második világháborúban elesett örmény katonák emlékhelye és Jerevánban az örmény földön elhunyt magyar hadifoglyok emlékmûve, ami nemcsak Magyarországon, hanem Európában is egyedülálló – mondta a XVIII. kerületi Örmény Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. – Legalább 1500 örmény katona fekszik magyar földön, és itt Pestszentlõrincen van egy emlékhely, ahol el lehet helyezni az emlékezés virágait. Ez az, ami leginkább megmelengeti a lelkemet.
Nazarjan Hamlet nagyon sok örmény relikviát gyûjtött össze, amióta Magyarországon él. Régi álma, hogy ezeknek a kincseknek méltó bemutatóhelyet, egy kis múzeumi helyiséget találjon a kerületben, hogy minél többen ismerjék meg a távoli örmény kultúra értékeit. De addig is rendszeresen szervez kiállítást a kerületben, hogy a hosszú évek alatt összegyûjtött örmény régiségekbõl megmutasson valami ritkaságot, ami felkeltheti az érdeklõdést e nagy múltú és gazdag kultúrájú ország iránt. Ezúttal pedig a XVIII. kerületi Örmény Nemzetiségi Önkormányzat különbözõ rendezvényein megörökített pillanataiból kaphattunk ízelítõt. Az október 2-ig látható tárlatot Nazarjan Hamlet nyitotta meg.

Artashat díszpolgára, kerületünk kitüntetettje

Nazarjan Hamlet az örmény-magyar kultúra népszerûsítéséért 2007-benn Artashat város díszpolgára kitüntetésben, 2008-ban a kerületért végzett tevékenységéért Pestszentlõrinc-Pestszentimre önkormányzata Pro Urbe-elismerésben részesült.