Tizenöt éves a magyar-lengyel néptáncegyüttes

Írta:  2015.10.14.
Nagyszabású gálán ünnepelte meg a kerületi Polonez Néptáncegyüttes megalakulásának tizenötödik évfordulóját október 10-én a Duna Palotában.

Nagyszabású gálán ünnepelte meg a kerületi Polonez Néptáncegyüttes megalakulásának tizenötödik évfordulóját október 10-én a Duna Palotában, ahol még egy ünneplõ együttes vett részt, a tíz éves Szent Kinga Kórus. A színházterem szomszédságában fotókiállításon követhették nyomon az érdeklõdõk a magyar-lengyel lõrinci néptáncosok útját, akik már határainkon túlra is elrepítetté az együttes jó hírét.

A Duna Palota nagyterme megtelt az eseményre, a széksorokban Szarvas Attila alpolgármester nézte végig a nívós zenei- és tánc élményt nyújtó két órás mûsort, aminek a végén köszöntötte az ünnepelteket. Az elsõ részben a Szent Kinga Kórus és zenész barátai szerepeltek, felhangzottak hazafias, hagyományos népdalok és mûdalok. A tíz éves kórus rendszeresen részt vesz egyházi és világi rendezvényeken, nemzetközi fesztiválokon. Küldetésének tekinti a lengyel zenei kultúra ismeretének terjesztését és népszerûsítését, a nemzeti hagyományok ápolását. Ugyanez elmondható, az öt évvel korábban alakult pestszentlõrinci-pestszentimrei gyökerû Polonez Néptáncegyüttesrõl, amely fergeteges tánccal ragadtatta többször is tapsra a publikumot a gála második részében. Balogh Katarzyna, az együttes vezetõje – egyben a XVIII. kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke – jó munkát végzett a másfél évtized alatt, hiszen már a megalakulást követõ néhány hónap alatt országos, majd egy-két évvel késõbb, nemzetközi hírnévre tettek szert a különbözõ nemzetközi fesztiválokon, versenyeken elért eredményeiknek, díjaknak köszönhetõen.

-A kerületi önkormányzat támogatásának köszönhetõen a tagjaink közül hárman, Lengyelországban szerezték meg két éves nyári egyetemen a néptánc koreográfus felsõfokú szakképesítést, és így két éve létrehozhattunk egy ifjúsági tánccsoportot is – mondta mûsoruk végén az együttes vezetõje utalva arra, hogy az utánpótlás biztosított. A gálán még fellépett a Wisla Lengyel-Magyar Énekegyüttes is, majd jöhetett a koccintás az ünnepelteket köszöntve.