Három nap önként, jókedvûen

Írta:  2015.10.26.
Önkéntes munkát végeztek a IV. és VIII. kerületi diákok a pestszentimrei Ady Endre Általános Iskolában. A segítõkhöz természetesen csatlakoztak az adys tanulók is, hogy együttesen tegyék szebbé az intézmény környezetét.

A 72 óra kompromisszum nélkül egy szociális önkéntes akció, amelyet a három történelmi keresztény egyház, Budapest fõváros és az Emberi Erõforrások Minisztériuma szervezett. Az akció Magyarország fiatalságát hívta immár nyolcadik alkalommal közös összefogásra, hogy együtt tegyenek másokért, környezetünkért. Országszerte fiatalok kisebb-nagyobb csoportjai három napon, azaz 72 órán keresztül teljesítettek közhasznú feladatokat, amelyek lehettek szociális, ökológiai és fejlesztõ jellegûek.

Példát kell mutatnunk az ifjúságnak, ezért amikor csak tehetjük, részt veszünk minden olyan kezdeményezésben, amely hozzásegíti a diákokat ahhoz, hogy megmutathassák mire képesek kétkezi, szorgos munkával – hangsúlyozta Diráné Huszár Gertrúd, az Ady iskola szaktanára, Pestszentlõrinc–Pestszentimre Önkormányzat Idõsekért–Fiatalokért Közalapítványának kuratóriumi titkára. – Ha megteremtjük a feltételeket ahhoz, hogy a diákok kamatozatni tudják tudásukat, kreativitásukat, szívesen vesznek részt bármilyen karitatív tevékenységben. Az alapítvány által mi magunk is számos hasonló programot szervezünk a kerületben, így nem okozott nehézséget, hogy részt vegyünk a 72 óra kompromisszum nélkül elnevezésû projektben.

A rendezvény megnyitóján Galgóczy Zoltán alpolgármester, Bogárné Kováts Judit intézményvezetõ köszöntötte a népes diáksereget.

Jót tenni jó!” E szavakkal nyitotta meg a rendezvényt Galgóczy Zoltán alpolgármester. Az alpolgármester hangsúlyozta: „A mindennapokban vállalt szolidaritás, a segítségnyújtás fontos építõpillére a jó közösségi szellem kialakításának. Kiemelkedõen fontos, hogy az ifjúság olyan értékeket képviseljen, amelyek pozitívan hatnak a jelenre és a jövõre egyaránt. Nem szabad közömbösen elmenni a segítségre szorulók mellett. Tegyünk közösen jelenünkért, jövõnkért, egymásért! Az önkéntességhez lelkesedés, motiváció, szabad akarat és kreativitás kell. Aki rászánja az idejét arra, hogy a közösség érdekében is tevékenykedjen, hamar megtapasztalhatja, hogy jót tenni jó!”

Az Ady iskolába a VIII., valamint a IV. kerületbõl érkeztek diákok, hogy segítséget nyújtsanak a díszkert növényekkel való beültetésénél, valamint a kerti bútorok lefestésénél. A lelkes kis csapat munkáját az Adys tanulók önkéntes csoportja is segítette. A szorgos kezû fiatalok 150 árvácskát, valamit 20 tõ krizantém virágot ültettek el szakszerûen az iskola kiskertjében. Amíg a gyerekek szorgoskodtak, a Borostyán Szociális Szolgálat nyugdíjasai szendvicseket készítettek a kis kertészeknek. Az iskola tanulói Bara Patrik nyolcadik osztályos tanuló vezetésével kétszáz kókuszgolyó elkészítésével járultak hozzá a szíves vendéglátáshoz.

Nagyon jó érzés volt megtapasztalni, hogy milyen lelkesek a gyerekek – mondta Dámsa József önkormányzati képviselõ, Pestszentlõrinc–Pestszentimre Önkormányzat Idõsekért–Fiatalokért Közalapítványának elnöke. – Jó hangulatban, örömmel tevékenykedtek, látszott rajtuk, hogy tényleg tiszta szívvel, örömmel szorgoskodnak. Bár sokan nem is ismerték egymást, hiszen különbözõ kerületekbõl érkeztek, mégis összehangoltan és profi módon dolgoztak. Minden elismerésem a Pestszentimrei Ady Endre Általános Iskola lelkes tanárainak, akik felvállalták, hogy saját munkájukkal is hozzájárulnak a rendezvény kimagasló sikeréhez.

A 72 óra kompromisszumok nélkül irányította rá a figyelmet az összefogás erejére és arra ösztönözte a fiatalokat, hogy aktív és tudatos résztvevõi legyenek a közösségi-és társadalmi életnek.

A program során a résztvevõk a közösségben végzett munka örömével gazdagodtak és a másokon való segítés öröme töltötte be õket, ami nem csak 72 órára szól.

A rendezvényen az M2 televízió stábja egy rövid kisfilmet készített a projektrõl.